• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Vertering van vezelrijke reststromen in de maag 

Onderzoek 28 maart 2025

Vertering van vezelrijke reststromen in de maag 

Om de veeteelt duurzamer te maken, zoeken wetenschappers naar reststromen die ingezet kunnen worden als varkensvoeder. Die reststromen zijn echter vaak rijk aan moeilijk verteerbare vezels. Onderzoekers van Wageningen University & Research zochten nu uit hoe de fysieke en chemische eigenschappen van vezels de vertering in de maag beïnvloeden. Ze experimenteerden daarvoor met pectine en met grovere en fijnere gemixte ingrediënten. 

In een praktijkproef werden 24 beren in vier groepen verdeeld. De dieren kregen één van vier mogelijke voeders. De eerste twee voeders bevatten 150 gram stro per kilogram voeder. Het stro was ofwel fijn (0,3 mm2), ofwel grof (5,4 mm2) gemalen. In de andere twee voeders vormden tarwezemelen het hoofdbestanddeel (270 gram per kilogram voeder). Hieraan werd bij één voeder nog 100 gram per kilogram pectine toegevoegd. Pectine is een plantaardig bindmiddel. Het zorgt ervoor dat de maaginhoud een gelachtige consistentie krijgt. 

Eén uur na het laatste voedermoment werden de beren geëuthanaseerd. Vervolgens verwijderden de onderzoekers de maag om de inhoud ervan te kunnen analyseren. Er werd nagegaan hoe lang het voedsel in de maag aanwezig bleef en in welk deel van de maag het zich bevond. Verder werd ook de pH-waarde van de maaginhoud getest. 

De pH-waarde verlaagde bij alle voeders in het onderste deel van de maag. De maaginhoud werd dus zuurder naarmate het voedsel zich verder in het verteringsproces bevond. Daarnaast toonde het onderzoek aan dat de maaginhoud gradueel geledigd wordt. Eerst verdwijnen vloeistoffen uit de maag, daarna de fijnere en ten slotte de grovere deeltjes. Dit was het geval bij alle vier de voeders. 

Toch waren er ook verschillen tussen de groepen. Fijner gemixt stro bleef minder lang in de maag aanwezig en bracht ook een zuurdere maaginhoud met zich mee. De toevoeging van pectine had eveneens een snellere lediging van de maag als gevolg. De fysieke en chemische eigenschappen van vezels in het voeder kunnen het verteringsproces in de maag dus beïnvloeden. 

Samenstelling: Maarten Ceyssens

Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen

Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?

Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.

Shop hier direct een jaarabonnement op de website.

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Het aantal varkensbedrijven in Vlaanderen zal volgens de varkenshouders met meer dan een derde dalen tegen 2030. Bij de melkveebedrijven geeft 20% aan te willen stoppen met melkkoeien, bij de vleesveebedrijven is dat ongeveer 25%. Vooral kleine bedrijven haken af.
16 jul

Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose                                                  

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?
15 jul

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?

Oproep aan vakantiegangers: “Breng geen vlees mee uit gebieden met Afrikaanse Varkenspest” 
14 jul

Oproep aan vakantiegangers: “Breng geen vlees mee uit gebieden met Afrikaanse Varkenspest” 

Spenen op vijf weken: voor wie is het interessant?
14 jul

Spenen op vijf weken: voor wie is het interessant?

EPP-congres Denemarken: toekomst varkenshouderij vraagt technologie én verantwoordelijkheid
11 jul

EPP-congres Denemarken: toekomst varkenshouderij vraagt technologie én verantwoordelijkheid

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer