• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Van onze partner Ceva

Welke impact hebben luchtwegproblemen op de kwaliteit van varkensvlees?

Diergezondheid 17 september 2025

Welke impact hebben luchtwegproblemen op de kwaliteit van varkensvlees?

Luchtwegaandoeningen hebben een grote invloed op de prestaties van vleesvarkens. Ze zorgen voor tragere groei, slechtere voederconversie, meer uitval en hogere dierenartskosten. Vaak ligt de focus op de impact tijdens het leven van het dier, maar minder op wat dit betekent voor het karkas en de vleeskwaliteit. In dit artikel gaan we dieper in op hoe longproblemen ook na de slacht een invloed hebben.

Minder mager vlees

Het percentage mager vlees is een belangrijk kwaliteitskenmerk van varkenskarkassen en bepaalt mee de waarde van een karkas. Diverse studies bevestigen dat varkens met longletsels minder bevleesd zijn dan varkens met gezonde longen. Daarenboven werd ook een relatie aangetoond met de ernst van de longletsels. Hoe meer uitgebreid de longletsels zijn, des te groter de negatieve impact op de bevleesdheid van het karkas. (2,3,4)

Afwijkende vleeskwaliteit

De pH-waarde van vlees na het rijpen is een belangrijke graadmeter voor de vleeskwaliteit. Die bepaalt hoeveel vocht het vlees vasthoudt, en beïnvloedt kleur en smaak. Zelfs kleine afwijkingen in de pH kunnen zorgen voor een mindere vleeskwaliteit. Onderzoek toont aan dat vlees van varkens met longproblemen vaker afwijkende pH-waarden heeft (1,2,4). Daardoor komen twee soorten kwaliteitsproblemen vaker voor bij vlees van varkens met longletsels:

  • DFD-vlees: donker, droog en stevig vlees met te hoge pH
  • PSE-vlees: bleek, slap vlees dat veel vocht verliest door te lage pH

Verminderde houdbaarheid

Uit onderzoeken is gebleken dat vlees van varkens met ernstige longproblemen meer bacteriën bevat en daardoor sneller bederft. De houdbaarheid van varkensvlees afkomstig van varkens met ernstige longletsels is 3 tot 4 keer korter. (4) Waar vers varkensvlees normaal 15 tot 20 dagen houdbaar is bij een bewaartemperatuur van 4 °C, kan vlees van zieke dieren al na 6 dagen bederven.

Conclusie: longaandoeningen hebben impact van de boerderij tot op het bord

Longaandoeningen hebben niet alleen een invloed op de prestaties van levende varkens, maar hebben ook een impact op de vleeskwaliteit. De impact van longaandoeningen moet dus beoordeeld worden “van de boerderij tot op het bord”. Investeren in een betere longgezondheid levert winst op meerdere fronten. Het zorgt voor betere productiecijfers, maar ook voor een beter bedrijfsresultaat en een betere vleeskwaliteit.

Meer lezen over impact van luchtwegproblemen? Lees dan ook onderstaande artikelen:

Van onze partner CevaMycoplasma letsels bij slachtvarkens kosten 2,5 kg aan karkasgewicht
Van onze partner CevaMycoplasma geeft andere luchtweginfecties meer kansen
Van onze partner CevaWelke impact hebben luchtwegproblemen op de kwaliteit van varkensvlees?

Bronnen

  1. Permentier et al. Meat Sci. 2015 Oct;108:106–8.
  2. Karabasil et al. Acta Vet Hung. 2017 Sep;65(3):354–65.
  3. Przyborowska-Zhalniarovich et al. Animals. 2023 Jul 5;13(13):2210.
  4. Čobanović et al. Prev Vet Med. 2021 Mar;188:105269.
Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health.
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer
  • Algemene leveringsvoorwaarden