Luchtwegaandoeningen hebben een grote invloed op de prestaties van vleesvarkens. Ze zorgen voor tragere groei, slechtere voederconversie, meer uitval en hogere dierenartskosten. Vaak ligt de focus op de impact tijdens het leven van het dier, maar minder op wat dit betekent voor het karkas en de vleeskwaliteit. In dit artikel gaan we dieper in op hoe longproblemen ook na de slacht een invloed hebben.
Minder mager vlees
Het percentage mager vlees is een belangrijk kwaliteitskenmerk van varkenskarkassen en bepaalt mee de waarde van een karkas. Diverse studies bevestigen dat varkens met longletsels minder bevleesd zijn dan varkens met gezonde longen. Daarenboven werd ook een relatie aangetoond met de ernst van de longletsels. Hoe meer uitgebreid de longletsels zijn, des te groter de negatieve impact op de bevleesdheid van het karkas. (2,3,4)
Afwijkende vleeskwaliteit
De pH-waarde van vlees na het rijpen is een belangrijke graadmeter voor de vleeskwaliteit. Die bepaalt hoeveel vocht het vlees vasthoudt, en beïnvloedt kleur en smaak. Zelfs kleine afwijkingen in de pH kunnen zorgen voor een mindere vleeskwaliteit. Onderzoek toont aan dat vlees van varkens met longproblemen vaker afwijkende pH-waarden heeft (1,2,4). Daardoor komen twee soorten kwaliteitsproblemen vaker voor bij vlees van varkens met longletsels:
- DFD-vlees: donker, droog en stevig vlees met te hoge pH
- PSE-vlees: bleek, slap vlees dat veel vocht verliest door te lage pH
Verminderde houdbaarheid
Uit onderzoeken is gebleken dat vlees van varkens met ernstige longproblemen meer bacteriën bevat en daardoor sneller bederft. De houdbaarheid van varkensvlees afkomstig van varkens met ernstige longletsels is 3 tot 4 keer korter. (4) Waar vers varkensvlees normaal 15 tot 20 dagen houdbaar is bij een bewaartemperatuur van 4 °C, kan vlees van zieke dieren al na 6 dagen bederven.
Conclusie: longaandoeningen hebben impact van de boerderij tot op het bord
Longaandoeningen hebben niet alleen een invloed op de prestaties van levende varkens, maar hebben ook een impact op de vleeskwaliteit. De impact van longaandoeningen moet dus beoordeeld worden “van de boerderij tot op het bord”. Investeren in een betere longgezondheid levert winst op meerdere fronten. Het zorgt voor betere productiecijfers, maar ook voor een beter bedrijfsresultaat en een betere vleeskwaliteit.
Meer lezen over impact van luchtwegproblemen? Lees dan ook onderstaande artikelen:
Bronnen
- Permentier et al. Meat Sci. 2015 Oct;108:106–8.
- Karabasil et al. Acta Vet Hung. 2017 Sep;65(3):354–65.
- Przyborowska-Zhalniarovich et al. Animals. 2023 Jul 5;13(13):2210.
- Čobanović et al. Prev Vet Med. 2021 Mar;188:105269.

