• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • ForFarmers
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Oegandese varkenshouderij heeft potentie

Vleesvarkens 19 april 2022

Oegandese varkenshouderij heeft potentie

Twee miljoen slachtingen per jaar en een totale opbrengst van 70.000 ton vlees. Een snelle rekensom laat zien dat de gemiddelde opbrengst uitkomt op 35 kilogram vlees per varken. Dat is de huidige situatie in Oeganda. De varkenshouderij in dit Afrikaanse land heeft zeker potentie. Maar de uitdaging is groot.

Twee miljoen slachtingen per jaar en een totale opbrengst van 70.000 ton vlees. Een snelle rekensom laat zien dat de gemiddelde opbrengst uitkomt op 35 kilogram vlees per varken. Dat is de huidige situatie in Oeganda. De varkenshouderij in dit Afrikaanse land heeft zeker potentie. Maar de uitdaging is groot.

Nog lange weg te gaan

Dit houdt eerst en vooral de bouw in van een nucleusbedrijf en een KI-station. De groep verzekerde ons dat Oeganda bij de grootste eters van varkensvlees per jaar zit, namelijk 4 kilogram per persoon per jaar. Met dit soort cijfers moet je altijd oppassen, maar in dit geval lijken ze te kloppen. Dat zou betekenen dat in totaal 160.000 ton varkensvlees per jaar nodig is. Omgerekend naar onze getallen heb je daar ongeveer 100.000 zeugen voor nodig.

Maar, en daar wringt de schoen; ten eerste is de biggenproductie per zeug nog zeer laag en ten tweede moet het slachtgewicht omhoog. Volgens Christopher Mulindwa, als veearts actief in slachthuizen, varieert het slachtgewicht tussen 40 en 80 kilogram op de kleinere bedrijfjes. Officiële cijfers spreken van 2 miljoen slachtingen op jaarbasis, goed voor slechts 70.000 ton vlees, omgerekend 35 kilogram per varken. Bovendien blijken de lokale slachtingen om veel zeugen en slechte of zelfs zieke biggen te gaan.

Het betere aangeboden vlees op de Oegandese markt wordt ook ingevoerd. Dus, wanneer voeding en genetica verbeteren zullen er ook slachthuizen en vleesverwerkers moeten komen. Eigenlijk is er volgens de meeste producenten maar één varkensslachthuis die naam waardig: Wambizi Co-Op Society Ltd Abattoir, vlakbij de hoofdstad Kampala. Het lage slachtgewicht is het gevolg van de lage groei door een tekort aan goede eiwitbronnen.

In Oeganda zijn er enkele bedrijven die restafval van de visserij in en rond het Victoriameer gebruiken als bron van eiwitten in het voer. Maar op veel traditionele bedrijfjes is deze bron er niet en worden er af en toe kernen bijgekocht. De vleesaanzet en groei is dan ook veel trager. Het vlees is relatief duur waardoor elke lokale boer geneigd is om de varkens zo snel mogelijk te verkopen. Het slachtgewicht optrekken door genetica en voeding te verbeteren is dan ook een eenvoudige oplossing, althans op papier.

Afrikaanse varkenspest

Een ander groot probleem is de continue bedreiging die uitgaat van de Afrikaanse varkenspest. Iedereen erkent het gevaar, maar ook hier is er een mentaliteitswijziging nodig om mensen te wijzen op de desastreuze gevolgen. De ziekte wordt verspreid door slachtafval dat wordt bijgevoederd; door bezoekers die van bedrijf a naar bedrijf b gaan; door onrein vervoer van biggen, zeugen, slachtvarkens en door de vele contacten tussen alle bedrijven. Daarom komt het eropaan om alle varkensboeren te wijzen op het belang om hun bedrijf afgesloten te houden van de buitenwereld. Ook dit lijkt eenvoudig, maar Oegandezen zijn trots en willen hun bedrijf graag laten zien.

Anderzijds is er tussen de verschillende producenten ook argwaan. Prime Pork, onze importeur en verdeler van sperma en levende dieren, heeft heel wat moeite om mensen te laten aansluiten bij een levering; meer om de producenten gerust te stellen dat de prijs die ze betalen een correcte prijs is, dan om de verkoop zelf. “Iedereen contacteert ons met de vraag of zij geen distributeur kunnen worden en de dieren verkopen aan anderen”, luidt hun verklaring.

Microkredieten

De ontwikkeling van de kleinschalige varkenshouderij wordt mede mogelijk gemaakt door het verstrekken van microkredieten aan een ondernemer. De geleende bedragen zijn vrij klein (maximaal een paar duizend euro) en ze worden verstrekt door een eigen banksysteem. Dat is ontwikkeld om startende ondernemers een klein beginkapitaal te geven zonder onderpand. Maar er is wel een sociale controle.

Tekst: Geert Rombouts – Choice Genetics

U heeft zojuist een gedeelte van een bericht gelezen uit ons vakblad Varkensbedrijf! Meer informatie of verder lezen?

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Poolse varkenshouder overleeft nationale krimp
8 jun

Poolse varkenshouder overleeft nationale krimp

krimp
8 jun

Krimp in Duitsland zet door

Wederom import van varkensvlees
7 jun

China gaat wederom varkensvlees invoeren om centrale reserves aan te vullen

Topigs Norsvin ziet grotere omzetstijging in uitdagend 2022
7 jun

Topigs Norsvin ziet grotere omzetstijging in uitdagend 2022

Natuurherstelwet
7 jun

Boerenbond en Copa-Cogeca voeren actie tegen natuurherstelwet

Toon meer
Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • ForFarmers
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Trouw Nutrition
  • Webinar: Grip op darmgezondheid
  • Hittestress varkens
  • Trilbiggen
  • Opfokzeugen
  • Bedankt voor uw deelname aan het webinar ‘Grip op darmgezondheid’!
  • Heeft u het webinar ‘Grip op darmgezondheid’ gemist?
  • Danbred
  • Asbestsanering
  • Sanering varkenshouderijen
  • SDE-subsidie
  • Bietenpulp
  • Mengvoer
  • Vleesvarkens
  • Evenementen
  • Kalender
  • Staartbijten
  • Varkensprijzen
  • Drinksysteem varkens
  • MRSA
  • Wanneer vaccineert u het liefst?
  • Hygiënesluis varkenshouderij
  • Luchtwassers
  • Stalklimaat varkensstal
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren