• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Gents Vleeshuis herbergt Geheim Ham Museum van 25 tot 27 oktober

Actueel 24 oktober 2019

Meer te weten komen over Belgische ham? Op 25 oktober opent het Geheim Ham Museum de deuren in het Vleeshuis in Gent. In dit pop-upmuseum kan iedereen drie dagen lang alle geheimen van onze Belgische ham komen ontdekken en proeven.

Het initiatief kadert in een grotere campagne van Lekker Van Bij Ons dat de Vlaamse consument aanspoort voor Belgische ham te kiezen. Het Meesterlyck-kwaliteitslabel moet het voor de Belg duidelijk maken dat zij bewust kunnen kiezen voor Belgische ham met een authentieke smaak.

Cijfers van VLAM tonen aan dat één op twee Vlamingen het belangrijk vindt dat producten lokaal worden geproduceerd. Dat vertaalt zich op de winkelvloer voor traditionele producten zoals chocolade, frietjes, bier, fruit en groenten. Jammer genoeg vergeet de Belg daarnaast heel wat andere lokale producten, omdat hun oorsprong minder gekend is. Ham is daar een voorbeeld van en valt makkelijk uit de boot, hoewel het een echte Belgische uitvinding is. Daar wil VLAM met het kwaliteitslabel Meesterlyck graag verandering in brengen.

Belgen zijn misschien bescheiden, maar toch geeft bijna één op twee Vlamingen aan fier te zijn op ons bier. Ook onze chocolade (46%) en onze frietjes (34%) vallen duidelijk in de smaak. Daartegenover vermeldt slechts 0,06% van de ondervraagde Vlamingen spontaan charcuterie wanneer er gevraagd wordt naar een product waar we als Belgen echt trots op mogen zijn. Ham werd door niemand genoemd.

Dat is jammer omdat ham van oorsprong een ontegenzeggelijk Belgisch luxeproduct is, dat 2000 jaar geleden werd uitgevonden door onze voorouders. Diezelfde ham heeft over de jaren heen terecht een vaste plaats aan onze Vlaamse huiskamertafel veroverd: meer dan 70% van de Vlamingen haalt minstens één keer per maand ham in huis. Denk daarbij maar aan onze traditionele Vlaamse keuken: witloof-hamrollekes, een ‘smoske’, asperges met ham, … Daar mogen we dus best fier op zijn.

Zo goed als de helft van de Vlamingen hecht belang aan lokale productie bij het aankopen van verse voeding, blijkt uit cijfers van VLAM (Bron: Ivox in opdracht van VLAM (mei 2019)). Ze doen dit om de inlandse economie te steunen (35%), om minder transport op de weg te stimuleren of omdat lokale producten verser zouden zijn.

De grote hamvraag is dan hoe de Vlaamse consument zijn traditioneel Belgische ham kan herkennen. Het Meesterlyck-kwaliteitslabel werd gelanceerd in 1992, oorspronkelijk als kwaliteitslabel voor onze typische gekookte ham. Sinds 2017 werd ook gedroogde ham, toegevoegd om te waken over de kwaliteit van deze Belgische producten. Concreet staat het Meesterlyck-label op de verpakking voor een gecontroleerde, kwaliteitsvolle en ambachtelijke ham die 100% garant staat voor Belgisch, lokaal geproduceerde ham die op een eerlijke manier werd verwerkt. Zo weet de Vlaamse consument zeker dat hij kiest voor een heerlijk Belgisch product.

Het Vleeshuis is gevestigd aan de Groentenmarkt 7 te 9000 Gent. 

Bron: VLAM – 24 oktober 2019

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken
3 feb

Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken

Dutch Poultry Expo en Pork Expo klaar voor eerste combi-editie
2 feb

Dutch Poultry Expo en Pork Expo klaar voor eerste combi-editie in Brabanthallen

Zeventien demonstratieprojecten voor duurzame landbouw en dertien operationele groepen EIP krijgen groen licht
31 jan

Groen licht voor 17 demonstratieprojecten en 13 operationele groepen voor duurzame landbouw

FEBEV en FENAVIAN slaan de handen in elkaar voor meer transparantie
31 jan

Febev en Fenavian slaan de handen in elkaar voor meer transparantie

Boerenbond & Cera investeren samen in innovatie en de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw
30 jan

Boerenbond & Cera investeren in innovatie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Trouw Nutrition
  • Webinar: Grip op darmgezondheid
  • Hittestress varkens
  • Trilbiggen
  • Opfokzeugen
  • Bedankt voor uw deelname aan het webinar ‘Grip op darmgezondheid’!
  • Heeft u het webinar ‘Grip op darmgezondheid’ gemist?
  • Danbred
  • Asbestsanering
  • Sanering varkenshouderijen
  • SDE-subsidie
  • Bietenpulp
  • Mengvoer
  • Vleesvarkens
  • Evenementen
  • Kalender
  • Staartbijten
  • Varkensprijzen
  • Drinksysteem varkens
  • MRSA
  • Wanneer vaccineert u het liefst?
  • Hygiënesluis varkenshouderij
  • Luchtwassers
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren