• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Varkensvleesconsumptie in 10 jaar 7 procent gedaald

Onderzoek 18 maart 2016

Tussen 2005 en 2014 at de Belg ieder jaar gemiddeld 0,9 kg minder vlees dan het voorgaande jaar. Dat blijkt uit de ‘Bevoorradingsbalansen vlees’ van de Algemene Directie Statistiek – Statistics Belgium. In 2014 was vlees goed voor 26 procent van de totale voedingsuitgaven bij de doorsnee Belg, terwijl dat 10 jaar ervoor nog 29 procent was.

Globaal genomen nam de gemiddelde vleesconsumptie met 12 procent af in de periode 2005-2014. De grootste dalingen werden opgetekend voor schapen- en geitenvlees (-41 procent) en voor paardenvlees (-35 procent). Deze twee samen maken evenwel slechts 2 procent uit van de totale menselijke vleesconsumptie. De consumptie van runds- en kalfsvlees nam echter ook af, met meer dan een vijfde: van 13,8 naar 10,7 kg (-22 procent). De kleinste relatieve afnames werden opgetekend voor de vleessoorten waarvan we het meeste eten, namelijk varkensvlees en gevogelte. De consumptie van varkensvlees nam af van 26,9 tot 25,1 kg tussen 2005 en 2014 (-7 procent), en die van gevogelte nam af van 16,3 tot 15,9 kg (-2 procent).

Uit de resultaten van het ‘Huishoudbudgetonderzoek’ blijkt dat de Belg in 2014 gemiddeld 481 euro uitgaf aan vlees. Ten opzichte van 2004 gaat het om een stijging van 9 procent, maar de gemiddelde levensduurte steeg in diezelfde periode met 23 procent en de gemiddelde prijs van vlees met 26 procent. Dat betekent dat we dus relatief minder uitgeven aan vlees. In 2014 was vlees goed voor 26 procent van de totale voedingsuitgaven bij de doorsnee Belg, terwijl dat 10 jaar ervoor nog 29 procent was.

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Energiebesparing en optimalisatie: winst op het bedrijf zonder grote investeringen
12 dec

Energiebesparing en optimalisatie: winst op het bedrijf zonder grote investeringen

“Snel en gescheiden afvoeren van mest beperkt emissies van gassen, geur en fijnstof”
11 dec

“Snel en gescheiden afvoeren van mest beperkt emissies van gassen, geur en fijnstof”

Aeres Farms anticipeert met wroetstal op dierwaardige veehouderij en ‘boerendiversiteit’
10 dec

Aeres Farms anticipeert met wroetstal op dierwaardige veehouderij en ‘boerendiversiteit’

Ontwikkeling darmstelsel bij jonge biggen 
10 dec

Ontwikkeling darmstelsel bij jonge biggen 

Grote opkomst en jonge dynamiek op 11de Trefdag VarkensAcademie
9 dec

Grote opkomst en jonge dynamiek op 11de Trefdag VarkensAcademie

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health.
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer
  • Algemene leveringsvoorwaarden