Uit de meest recente OECD-FAO Agricultural Outlook (2025-2034) blijkt dat de vleesproductie en -consumptie wereldwijd blijven groeien. Voor de varkenssector zijn de groeikansen in vergelijking met andere sectoren echter minder groot.
Groei vlakt af, vleesconsumptie verschuift
De totale vleesconsumptie zal tot 2034 met bijna 48 miljoen ton toenemen, zo wordt gesteld in de OECD-FAO Agricultural Outlook 2025-2034. Dit is een gezamenlijke publicatie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. De consumptie per hoofd van de bevolking groeit de komende jaren nauwelijks meer: gemiddeld +0,9 kilogram per jaar wereldwijd, tegenover bijna het dubbele in het afgelopen decennium. Vooral in hoge-inkomenslanden stagneert of daalt de vleesconsumptie per persoon.
Voor varkensvlees betekent dit dat de groeikansen beperkt zijn. Wereldwijd zal de consumptie toenemen tot 130 miljoen ton karkasgewicht, maar per hoofd van de bevolking daalt de consumptie met 4 procent ten opzichte van nu. Vooral in China, de EU en Japan – traditioneel grote varkensvleesmarkten – loopt de vraag terug. Alleen in Latijns-Amerika wordt een duidelijke stijging verwacht, gedreven door gunstige prijsverhoudingen met rundvlees.

Bron: OECD/FAO (2025), ”OECD-FAO Agricultural Outlook”, OECD landbouwstatistieken (database)
China minder afhankelijk van import
De rol van China in de wereldhandel verandert drastisch. Waar het land de afgelopen jaren nog 20 procent van de mondiale vleesimport vertegenwoordigde, zal dat aandeel dalen naar 16 procent in 2034. Door herstel na Afrikaanse varkenspest is de Chinese binnenlandse productie flink opgevoerd, waardoor er minder import nodig is. Dat drukt op de exportmogelijkheden voor grote producenten zoals de EU, de VS en Brazilië.
Productie verschuift naar Azië en Latijns-Amerika
Wereldwijd stijgt de vleesproductie met 13 procent tot 406 miljoen ton in 2034. Meer dan de helft van die groei komt uit Azië, met China, India en Vietnam als belangrijke producenten. Latijns-Amerika vergroot eveneens zijn aandeel. In die landen hebben ze gunstige productiekosten en goede exportmogelijkheden. Europa daarentegen, ziet de productie stagneren of zelfs dalen. Oorzaken zijn onder anderen strengere milieuregels en afnemende binnenlandse consumptie.
Productiviteit als sleutel
Het OESO-rapport stelt dat productiviteitsgroei de basis is voor een duurzame en winstgevende varkenssector. Hogere karkasgewichten, betere genetica en efficiënter management zijn belangrijke factoren voor een sector die meer wil produceren met minder dieren. Voor de varkenshouderij zullen efficiëntie en kostenbeheersing cruciaal blijven om te kunnen concurreren, zeker nu pluimvee steeds dominanter wordt als het gaat om vleesconsumptie.
Zorgen rond dierziekten
De risico’s van dierziekten blijven groot. Voor de varkenssector blijft Afrikaanse varkenspest een bedreiging. Mond-en-klauwzeer speelt ook nog links en rechts op. Maar andere sectoren kennen ook hun bedreigingen. Denk aan hoogpathogene vogelgriep onder pluimvee. Dit onderstreept volgens OESO het belang van internationale samenwerking en investeringen in bioveiligheid.
Over het rapport
De OECD-FAO Agricultural Outlook 2025-2034 is een gezamenlijke publicatie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Het rapport biedt een vooruitblik op de ontwikkeling van landbouw- en grondstoffenmarkten in de komende tien jaar en dient als referentie voor beleidsmakers.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Pixabay

