• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Nieuwe Europese regels maken voedingsinfo transparanter

Wet en regelgeving 11 december 2014

Vanaf 13 december ondergaan de etiketten op voedingswaren belangrijke veranderingen als gevolg van een nieuwe Europese wetgeving.

Ziehier de 5 voornaamste veranderingen:

1. Allergenen worden benadrukt in de ingrediëntenlijst;

2. Voedingswaarde wordt verplicht en uniformer aangeduid;

3. Duidelijke regels garanderen de leesbaarheid van het etiket;

4. Ook bij e-shopping krijgt de consument alle informatie;

5. Bijkomende regels om de oorsprong van vlees aan te duiden.

De informatie die producenten op de etiketten van voedingsproducten plaatsen was reeds onderworpen aan een lange lijst Europese regels. De nieuwe wetgeving behoudt de bestaande basisvermeldingen en de basisprincipes, zoals het niet-misleiden van de consument, maar voegt bijkomende bepalingen toe die etiketten duidelijker en uniformer moeten maken.

Het benadrukken van allergenen is een eerste aanpassing; in de praktijk zal dit gebeuren door allergenen bijvoorbeeld in vet of in hoofdletters te plaatsen tussen de andere ingrediënten. Ook de lettergrootte wordt gereglementeerd: die moet minimaal 1,2 mm zijn. Daarnaast houdt de verordening ook rekening met de groeiende groep consumenten die voedingsproducten aankopen via nieuwe kanalen zoals e-shopping. Ook hier zal de consument alle etiketteringsvermeldingen voor de aankoop kunnen zien.

De nieuwe Europese regels maken ook het weergeven van de voedingswaarde verplicht en harmoniseren de manier om die voedingswaarde van het product weer te geven.

De nieuwe wetgeving maakt een onderscheid tussen verplichte en vrijwillige informatie:

– De achterkant van de verpakking moet ten laatste vanaf december 2016 de volgende 7 elementen (telkens per 100 g of 100 ml) vermelden: energetische waarde (in kJ en kcal) en hoeveelheid vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout (vroeger uitgedrukt als hoeveelheid natrium). De bedrijven die nu reeds de voedingswaarden vermelden op het etiket moeten dit vanaf december 2014 uniform op deze manier doen. Een steekproef onder Belgische voedingsbedrijven toonde aan dat nu reeds 90 procent nutritionele informatie op het etiket weergeeft.

– Op de voorkant van de verpakking mag de producent bijkomende informatie geven, maar onder strikte regels die de consument toelaten om te vergelijken. Het RI of Reference Intake systeem – dat het bestaande (vrijwillige) GDA of Guideline Daily Amount systeem vervangt – geeft aan hoeveel procent van de Referentie-inname van een gemiddelde volwassene van een bepaalde voedingsstof een portie vertegenwoordigt. Zo kunnen consumenten bijvoorbeeld vermijden om teveel verzadigde vetten of teveel zout per dag te verbruiken.

De oorsprong van rundvlees moest reeds verplicht op het etiket. Vanaf 1 april 2015 wordt dat ook het geval voor vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte dat niet in een bereiding is verwerkt. De Europese instanties beraden zich nog over mogelijk verplichte oorsprongsetikettering voor specifieke ingrediënten.

Algemeen evalueert FEVIA de nieuwe Europese regelgeving positief: het zal de consument toelaten om eenvoudiger een geïnformeerde keuze te maken. De harmonisering zorgt er bovendien voor dat de consument op een correcte manier producten kan vergelijken. FEVIA wijst er wel op dat producten die voor 13 december 2014 geproduceerd zijn volgens de oude etiketteringsvoorschriften verkocht kunnen worden tot uitputting van de stocks.

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken
3 feb

Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken

Dutch Poultry Expo en Pork Expo klaar voor eerste combi-editie
2 feb

Dutch Poultry Expo en Pork Expo klaar voor eerste combi-editie in Brabanthallen

Zeventien demonstratieprojecten voor duurzame landbouw en dertien operationele groepen EIP krijgen groen licht
31 jan

Groen licht voor 17 demonstratieprojecten en 13 operationele groepen voor duurzame landbouw

FEBEV en FENAVIAN slaan de handen in elkaar voor meer transparantie
31 jan

Febev en Fenavian slaan de handen in elkaar voor meer transparantie

Boerenbond & Cera investeren samen in innovatie en de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw
30 jan

Boerenbond & Cera investeren in innovatie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Trouw Nutrition
  • Webinar: Grip op darmgezondheid
  • Hittestress varkens
  • Trilbiggen
  • Opfokzeugen
  • Bedankt voor uw deelname aan het webinar ‘Grip op darmgezondheid’!
  • Heeft u het webinar ‘Grip op darmgezondheid’ gemist?
  • Danbred
  • Asbestsanering
  • Sanering varkenshouderijen
  • SDE-subsidie
  • Bietenpulp
  • Mengvoer
  • Vleesvarkens
  • Evenementen
  • Kalender
  • Staartbijten
  • Varkensprijzen
  • Drinksysteem varkens
  • MRSA
  • Wanneer vaccineert u het liefst?
  • Hygiënesluis varkenshouderij
  • Luchtwassers
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren