• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • ForFarmers
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Young Feed Professionals debatteerden over precisievoeding

Voeding 20 juni 2018

Na de succesvolle edities van de afgelopen twee jaar, organiseerden de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), de Belgian Feed Association (BFA) en het Feed Design Lab (FDL) opnieuw een interactief jongerencongres. “Levert personalized feeding iets op voor de diervoedersector?”, was deze keer de centrale vraag.

Het congres ging van start met een korte introductie door de voorzitter van de Young Feed Professionals, Annemarije van Hoek. Vervolgens nam Gerrianne Jansen, trainingsadviseur bij Agri Food Academy, de taak als dagvoorzitter op zich.

Het publiek van meer dan honderd jongeren werd aan elkaar voorgesteld. Er bleek een grote verscheidenheid van beroepen zowel uit Nederland als België vertegenwoordigd: erfbetreders, mensen uit de productie, de nutritie, de handel, het onderzoek, het beleid, en zelfs machinebouwers waren van de partij.

De dagvoorzitter sprak de aanwezigen aan over de voor- en nadelen van personalized feeding voor de diervoedersector. Met behulp van een gezamenlijke WhatsApp-groep werden verschillende meningen duidelijk. Het thema precisievoeding werd eerst geschetst door twee sprekers.

Elke kip een chip 

Naast het lectoraat bij Aeres Hogeschool, is Laura Star senior onderzoeker bij Schothorst Feed Research met als specialisatie pluimveevoeding. Met haar presentatie verhelderde ze waarom precisievoeding een hot topic is, terwijl het eigenlijk al meer dan honderd jaar bestaat.

Er is een groeiende bewustwording omtrent het verspillen van grondstoffen en nutriënten. Wanneer de juiste hoeveelheid en samenstelling kan gegeven worden aan een dier, zal dat leiden tot betere benutting, conversie, verminderen van uitscheiding en zelfs financiële voordelen.

Met onderzoeksresultaten en uitspraken als “Hens are typically fed phosphor levels nearly twice what is required”, probeerde Laura het publiek duidelijk te maken hoe groot de ruimte voor verbetering is. Laura heeft een droom: “Elke kip een chip!”. Maar om deze droom op een betaalbare manier te realiseren, moet er nog veel gebeuren. Iedere persoon uit de diervoerindustrie heeft daarbij zijn rol te spelen.

Big data

Jan Vervloesem benaderde het onderwerp vanuit een zeer toegepast perspectief. Hij is werkzaam bij Porphyrio. Dat bedrijf ontwikkelt tools op basis van zelflerende algoritmes, om personalized feeding mogelijk te maken.

Deze spreker benadrukte dat de volledige keten beschreven moet worden, van diervoer tot mest, om optimalisatie te kunnen realiseren. Voor pluimvee zijn zelfs meer dan 5.000 parameters bekend die een mogelijke rol kunnen spelen om de juiste algoritmes te creëren waarmee vervolgens voorspellingen kunnen worden gemaakt. En deze voorspellingen zijn volgens Vervloesem essentieel, want: “Als je kijkt naar het verleden ben je met precisievoeding te laat, want dan is het voorbij”. Hij illustreerde met voorbeelden hoe gegevens fout kunnen worden geïnterpreteerd. En ook nog dat statistiek toepassen niet correct is voor biologische, tijdsgebonden processen.

Debat

Tijdens de presentaties kwamen er al verschillende meningen naar boven. Van praktische vragen over de stalinrichting en stockage, tot filosofische vragen als “In hoeverre kunnen we het dier zelf de verantwoordelijkheid geven om voer te kiezen?”.

Daaropvolgend presenteerde de dagvoorzitter enkele stellingen waarop het publiek kon reageren.

Een duidelijke meerderheid was het niets eens met “Personalized feeding is alleen weggelegd voor de koplopers”, terwijl het publiek gelijk verdeeld was over de uitspraak “Personalized feeding is de sleutel van behoud van de Nederlandse en Vlaamse veehouderij”.

Het debat gaf absoluut stof tot nadenken, zoveel werd duidelijk op de netwerkborrel nadien.

De rol van het Feed Design Lab (FDL) bij dit alles mag niet onderschat worden. Afgelopen maand maakte de redactie van Varkensbedrijf daarom een stand van zaken op. Klik hier voor het geactualiseerde bedrijfsportret Feed Design Lab op kruissnelheid

Bron: Nevedi – 8 juni 2018

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Landbouwjaarprijzen in 2022 – eerste schattingen
26 jan

Eerste schatting van de landbouwjaarprijzen in 2022

et nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027
25 jan

Kom meer te weten over het nieuwe GLB 2023-2027

Dierenwelzijn monitoren met Artificial Intelligence gepresenteerd op Grüne Woche
23 jan

Dierenwelzijn monitoren met Artificial Intelligence gepresenteerd op Grüne Woche

Waterpeilers
23 jan

Waterpeilers brengen waterkansen op landbouwbedrijven in kaart

Overheid maakt het voor boeren makkelijker met AgriLens-app
20 jan

Overheid maakt het voor boeren gemakkelijker via LV-AgriLens

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • ForFarmers
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Trouw Nutrition
  • Webinar: Grip op darmgezondheid
  • Hittestress varkens
  • Trilbiggen
  • Opfokzeugen
  • Bedankt voor uw deelname aan het webinar ‘Grip op darmgezondheid’!
  • Heeft u het webinar ‘Grip op darmgezondheid’ gemist?
  • Danbred
  • Asbestsanering
  • Sanering varkenshouderijen
  • SDE-subsidie
  • Bietenpulp
  • Mengvoer
  • Vleesvarkens
  • Evenementen
  • Kalender
  • Staartbijten
  • Varkensprijzen
  • Drinksysteem varkens
  • MRSA
  • Wanneer vaccineert u het liefst?
  • Hygiënesluis varkenshouderij
  • Luchtwassers
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren