Hoe snel voeder door het spijsverteringsstelsel gaat, heeft invloed op de opname van nutriënten en de gezondheid van het dier. De snelheid kan beïnvloed worden door meerdere factoren, zoals de gezondheidsstatus van het varken, zijn leeftijd of gewicht. Ook de fysicochemische eigenschappen van het voeder spelen een rol. Hierbij gaat het dan om de grootte van de deeltjes, de hardheid van het voeder, viscositeit of stroperigheid en ook elasticiteit.
Onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Amsterdam testten wiskundige modellen om de snelheid te voorspellen waarmee voeder met verschillende fysicochemische eigenschappen door het spijsverteringsstelsel van varkens gaat. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Feed Science and Technology.
varkensvoeders verder optimaliseren
De onderzoekers verzamelden gegevens van vier verschillende studies. In totaal kregen 166 vleesvarkens met een gemiddeld gewicht van 42 kilogram 21 verschillende voeders aangeboden. In het voeder werden onverteerbare tracers toegevoegd. De dieren werden geëuthanaseerd om stalen te kunnen nemen uit verschillende delen van het spijsverteringsstelsel. Aan de hand van de tracers kon nagegaan worden hoe snel het voedsel door het maagdarmstelsel gaat. De onderzoekers vergeleken de observaties uit deze studies vervolgens met de voorspellingen die ze maakten met behulp van wiskundige modellen.
Aan de hand van de fysicochemische eigenschappen van het voeder konden de wetenschappers betrouwbaar inschatten hoe lang het voeder in de maag zou blijven. Een belangrijke factor was hierbij hoe goed de voedingsstoffen in staat zijn te binden met water. Voor de snelheid van de vertering in de dunne en dikke darm waren de voorspellingen minder accuraat als er enkel naar de fysicochemische eigenschappen gekeken werd.
Om te voorspellen hoe snel voeder door het hele spijsverteringsstelsel ging, waren individuele fysicochemische eigenschappen ook minder betrouwbaar. Hier was het beter om te bekijken of het om vaste, dan wel vloeibare voedingsstoffen ging. Op basis daarvan konden de onderzoekers de hele duur van de vertering inschatten.
Met deze info willen de onderzoekers de samenstelling van varkensvoeders verder optimaliseren. Ze hopen in de toekomst voederstrategieën te ontwikkelen waarbij nutriënten efficiënter opgenomen kunnen worden.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
