Door de drastische verandering in omgeving en het voeder hebben biggen in de eerste dagen na het spenen een verstoorde opname van voedingsstoffen. Om die speenstress tegen te gaan moeten de cellen in de darmen van biggen zich snel aanpassen. Wetenschappers van de Hunan Normal University in het zuidoosten van China onderzochten nu welke impact de hoeveelheid opgenomen voeder heeft op de ontwikkeling van de darmen van biggen.
Voor het onderzoek werden 64 gezonde, pasgespeende biggen in vier groepen opgedeeld. De dieren waren 35 dagen oud en hadden een gemiddeld gewicht van bijna 7 kg. De eerste groep had vrije toegang tot voeder. Voor de andere biggen werd het voeder beperkt tot 80%, 40% of 20% van de voederopname van groep 1. Op dag 3 en dag 7 van de voederperiode namen de onderzoekers stalen af uit de darmen.
Hoe hoger de voederrestrictie en hoe langer dit duurde, hoe lager het lichaamsgewicht van de biggen. Bovendien veroorzaakte de verminderde voederopname gedurende zeven dagen een kleinere villushoogte, wat wijst op een minder goede ontwikkeling van de darmen. Ook leverde de voederrestrictie een verschil op in de cellen in het epitheel (dekweefsel). Biggen die gedurende drie dagen minder voeder konden opnemen, hadden onder meer minder slijmbekercellen in de darmen. Die cellen zorgen voor de productie van slijm en beschermen dus tegen infecties. De lagere hoeveelheid cellen was meer uitgesproken bij de biggen die slechts 20% of 40% van de normale voederhoeveelheid konden opnemen. Ten slotte zag men bij voederrestrictie nog een toename van de eiwitten interleukin-17 en -22. Zij zijn gelinkt met ontstekingen en auto-immuunziektes. Vermoedelijk spelen deze eiwitten een rol bij de ontwikkeling en differentiatie van stamcellen in de darmen.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
