• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Nieuw enzym ontdekt dat cellulose afbreekt 

Onderzoek 31 maart 2025

Nieuw enzym ontdekt dat cellulose afbreekt 

Cellulose, het hoofdbestanddeel van de celwand van planten, vormt een interessante energiebron. De chemische verbinding is in overvloed aanwezig in onze natuur en bevat fermenteerbare suikers die als grondstof voor de productie van biobrandstof kunnen dienen. Toch is er ook een nadeel: cellulose is moeilijk afbreekbaar en dit vormt een hinderpaal voor de productie van energie uit de stof. Onderzoekers van het Braziliaanse onderzoeksinstituut CNPEM hebben samen met het Franse INRAE en Aix Marseille Université een oplossing gevonden voor dit probleem. Zelf noemt INRAE het in een persbericht een van de belangrijkste doorbraken van de laatste jaren voor de bio-raffinaderij. 

De Franse overheid heeft vooropgesteld om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Om dit doel te bereiken, wil het land de CO2-uitstoot van de energiesector drastisch verminderen. Bronnen van biomassa zoals cellulose zijn duurzaam en hernieuwbaar, waardoor ze een sleutelrol spelen in de beoogde energietransitie. Het is dan ook van cruciaal belang om biomassa efficiënter om te kunnen zetten tot energie. 

Oplossing voor de efficiënte afbraak van cellulose

Die oplossing voor de efficiënte afbraak van cellulose vonden wetenschappers van CNPEM in resten van plantmateriaal uit de Braziliaanse ondergrond. In het genetisch materiaal van microben die daarin aanwezig waren, ontdekten de onderzoekers een nieuwe klasse enzymen die cellulose afbreken. De klasse kreeg de naam CelOCE (Cellulose Oxidative Cleaving Enzyme), wat staat voor een enzym dat cellulose splijt via oxidatie. 

Onderzoekers van het INRAE slaagden er vervolgens in om de werking van het enzym te verduidelijken. Daarnaast voerden ze ook tests uit om de effectiviteit van CelOCE na te gaan in een industriële setting. Tijdens deze experimenten combineerden de onderzoekers CelOCE met andere enzymen die cellulose afbreken. De toevoeging van het pas ontdekte enzym zorgde ervoor dat er 21% meer glucose uit de cellulose gehaald kon worden. Die glucose kan met behulp van microben gefermenteerd worden om er vervolgens bio-ethanol mee te produceren. 

Deze ontdekking maakt het mogelijk om biomassa van reststromen op te waarderen. Bovendien kan het nieuwe enzym bijdragen tot een duurzamere energieproductie, waardoor we weer een stapje dichter bij een koolstofneutrale economie komen. 

Samenstelling: Maarten Ceyssens  

Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen

Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?

Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.

Shop hier direct een jaarabonnement op de website.

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Fokwaardeschatting VPF-beren seizoen 2025.1 gepubliceerd
8 jul

Fokwaardeschatting VPF-beren seizoen 2025.1 gepubliceerd

‘Genetica doorslaggevend voor succes in vrijloopkraamhokken’
7 jul

‘Genetica doorslaggevend voor succes in vrijloopkraamhokken’

Vlaamse exportwaarde varkensvlees vorig jaar 1,5 miljard euro
7 jul

Vlaamse exportwaarde varkensvlees vorig jaar 1,5 miljard euro

PRRSV-sequenering geeft inzicht in de exacte virusstam op uw bedrijf
4 jul

PRRSV-sequenering geeft inzicht in de exacte virusstam op uw bedrijf

Genetische aanpassing maakt varken resistent tegen PRRS
30 jun

Genetische aanpassing maakt varken resistent tegen PRRS

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer