Op 10 april presenteerde studente Romy Veersma het resultaat van haar doctoraatsonderzoek aan Wageningen University & Research. Ze onderzocht het gebruik van lignine als marker in varkensvoeder. Lignine is een natuurlijke hout- of lijmstof die voorkomt in bomen en die niet verteerd wordt door varkens. Daarom kan het gebruikt worden als marker, dat wil zeggen als indicator van hoe snel voeder door het maagdarmkanaal van varkens passeert.
Onderzoekers willen nieuwe inzichten verwerven in de vertering van nutriënten omdat steeds vaker vezelrijke reststromen uit de voedingsindustrie toegevoegd worden aan varkensvoeder. Terwijl de reststromen interessant zijn op vlak van duurzaamheid, zijn ze echter vaak moeilijker verteerbaar. Ook is het nog niet helemaal duidelijk welke impact ze hebben op de darmgezondheid van varkens.
Om dit onderzoek uit te kunnen voeren, is het vinden van een betrouwbare marker essentieel. Daarmee kan immers de vertering van nutriënten accuraat gemeten worden. In haar praktijkproef volgde Veersma de passage van voeder-lignine in het maagdarmkanaal van varkens. Het doel was om te evalueren of de stof een geschikte marker is voor toekomstig onderzoek. Via wiskundige modellen slaagde ze erin om de lignine te kwantificeren in de darminhoud en in het mest. Hiermee zette ze een belangrijke stap vooruit voor toekomstig onderzoek naar vertering en darmgezondheid bij varkens.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
