• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Varkenshouderij wel degelijk netto-producent van eetbaar eiwit

Onderzoek 28 maart 2018

“Tik op Google de term ‘eiwitefficiëntie’ in en je vindt al snel dat er 4 tot 6 kg plantaardig eiwit nodig is om 1 kg dierlijk eiwit te produceren.” Zo begon Jean-Yves Dourmad van het Franse INRA (l’Institut National de la Recherche Agronomique) zijn presentatie op de 50ste Journées de la Recherche Porcine. “Dit is te kort door de bocht”, ging hij verder, want niet alle eiwitten die dieren eten zijn consumeerbaar door de mens.

Daarom maakten ze op het INRA de oefening om ‘eetbare’ netto-eiwitefficiëntie (human edible protein conversion efficiency) te berekenen voor verschillende diersoorten, waaronder het varken.

Hiervoor deelden ze de hoeveelheid eetbaar eiwit in het dier (zoals spier, bloed, vet en gelatine) door de hoeveelheid eetbaar eiwit opgenomen door het varken via het voeder. Eetbaar eiwit wordt gedefinieerd als het aandeel eiwit dat rechtstreeks kan geïncorporeerd worden in de menselijke voeding.

Verschillende grondstoffen hebben een ander aandeel eetbaar eiwit. Voor maïs bijvoorbeeld wordt geschat dat 15 procent van het eiwit rechtstreeks gegeten wordt door mensen. Indien volop zou ingezet worden op plantaardige eiwitbronnen zou dit maïseiwit voor 32 procent eetbaar zijn. Voor sojaschroot rekende men op 60 procent (maximaal 90 procent) en voor koolzaadschroot 0 procent (maximaal 55 procent) eetbaar eiwit.

Op deze manier berekenden ze voor de huidige conventionele Franse varkensproductie een efficiëntie van 1,06. Dat wil zeggen dat er een netto-productie is van eetbaar eiwit, m.a.w. er wordt meer eetbaar eiwit geproduceerd dan opgenomen door het varken.

Hierbij werd nog geen rekening gehouden met de kwaliteit van het eiwit. De samenstelling van dierlijk eiwit sluit namelijk dichter aan bij de menselijke behoefte dan bepaalde plantaardige bronnen.

Voor de biologische varkenshouderij werd een efficiëntie bekomen van ongeveer 0,4. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de wat mindere technische productieresultaten en vooral het aanbod aan grondstoffen dat kan gebruikt worden in biologisch varkensvoeder, dewelke voor een groot deel bruikbaar zijn voor menselijke consumptie.

De auteurs beseffen dat hun benadering vatbaar is voor discussie. Indien uitsluitend wordt ingezet op plantaardig eiwit voor menselijke consumptie zouden bijvoorbeeld de landbouwpercelen waarschijnlijk worden ingevuld met andere gewassen (die veel eetbaar eiwit bevatten).

Bovenstaande toont wel aan dat er bij een aantal wetenschappers een stijgende bezorgdheid is over de – volgens hen – vaak te simplistische en negatieve benadering ten opzichte van dierlijke productie.

Bron: Sam Millet (ILVO), Sarah De Smet (Varkensloket) en Evert Heyrman (ILVO) maakten bovenstaande synthese na een presentatie tijdens de Journées de la Recherche Porcine, 6 en 7 februari 2018 (Parijs)

 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
enquete
8 feb

Vul de enquête in en win een mand vol heerlijke streekproducten

Varkenshouder Lies
7 feb

Varkenshoudster Lies Bernaerts streeft naar optimaal stalklimaat

ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van joint venture
7 feb

ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van voorgestelde joint venture

Spuiwater
7 feb

Laatste kans om u aan te melden voor de infomiddag spuiwater

Succesvol biggen bijvoeren in de kraamstal: zo doe je dat!
7 feb

Succesvol biggen bijvoeren in de kraamstal: zo doe je dat

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Trouw Nutrition
  • Webinar: Grip op darmgezondheid
  • Hittestress varkens
  • Trilbiggen
  • Opfokzeugen
  • Bedankt voor uw deelname aan het webinar ‘Grip op darmgezondheid’!
  • Heeft u het webinar ‘Grip op darmgezondheid’ gemist?
  • Danbred
  • Asbestsanering
  • Sanering varkenshouderijen
  • SDE-subsidie
  • Bietenpulp
  • Mengvoer
  • Vleesvarkens
  • Evenementen
  • Kalender
  • Staartbijten
  • Varkensprijzen
  • Drinksysteem varkens
  • MRSA
  • Wanneer vaccineert u het liefst?
  • Hygiënesluis varkenshouderij
  • Luchtwassers
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren