In de pluimveesector zagen we al de transitie van legbatterijen naar scharrelkippen naar kippen die buiten kunnen lopen. Nu gaan ook in de varkenssector stemmen op om varkens toegang naar buiten te geven.
Varkens die buiten kunnen, hebben minder stress en vertonen meer natuurlijk gedrag, wat een positief effect heeft op hun welzijn. Toch zijn er ook nadelen. Varkens die buiten kunnen, hebben een lagere productiviteit, doordat ze vatbaarder zijn voor ziektes en parasieten en onderhevig zijn aan de weersomstandigheden. Een overgang naar een systeem met vrije uitloop is dus niet zo eenvoudig. In dit kader voerde het INRAE een onderzoek uit naar wat Franse varkenshouders motiveert en tegenhoudt om hun dieren buiten te laten.
Intervieuw met varkenshouders
Voor deze studie namen onderzoekers van het INRAE interviews af met 36 Franse varkenshouders uit verschillende regio’s en van diverse bedrijven, van klein tot groot. In meer dan de helft van de bedrijven hadden varkens al toegang tot een buitenruimte. De ondervraagde groep is dus niet representatief voor de Franse varkenshouderij, waar 95 procent van de dieren uitsluitend binnen gehouden wordt.
In de interviews die één à twee uur duurden, werd via een vooraf opgestelde vragenlijst gepeild naar de geschiedenis van de bedrijven en het huidige systeem. Verder vroegen de onderzoekers welke mening varkenshouders hadden over buitentoegang voor hun dieren. Welke impact heeft dit volgens hen op het bedrijf, de varkens, de productie, de prestaties en het milieu? De antwoorden werden gegroepeerd per thema en vervolgens geanalyseerd.
Uitkomsten onderzoek
De meerderheid van de varkenshouders is van mening dat de keuze om varkens enkel binnen of ook buiten te houden, een grote impact heeft op de job van varkenshouder. Buitentoegang maakt de job zwaarder, maar brengt varkenshouders ook meer in contact met de natuur. Varkenshouders die hun dieren enkel binnen houden, zijn bezorgd om de publieke opinie hierover. Bedrijfsleiders die hun varkens al toegang naar buiten geven, voelen zich daarentegen te weinig gesteund, bijvoorbeeld door het ontbreken van praktijkhandleidingen.
Wel gaven ze aan een betere relatie met hun dieren te hebben na de transitie naar buiten. Tenslotte werden er nog strategieën besproken om tegemoet te komen aan de verminderde productiviteit van dieren die buiten kunnen. Om winstgevend te blijven, gingen varkenshouders bijvoorbeeld over tot hun eigen voederproductie of tot verkoop via de korte keten. Afhankelijk van het individu werd dit als positief of negatief ervaren.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
