• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Toevoegen ruwvoeder in vleesvarkensvoer onderzocht

Onderzoek Vleesvarkens 19 april 2017

De toevoeging van ruwvoeder in veevoeders is steeds meer opkomst. Toch is er nog maar weinig bekend over het effect van ruwvoeder bij varkens. Om die reden startten de Duitse instanties een onderzoek.

Het departement Landbouwkunde van de Duitse regio Noordrijn-Westfalen onderzocht in samenwerking met de Tierärztlichen Hochschule van Hannover de impact van ruwvoeder op de prestaties en maag-darmgezondheid van vleesvarkens.

Voor de studie werden 96 castraten en 96 gelten geselecteerd. De controlegroep kreeg vrije toegang tot een standaardkorrelvoeder met een gehalte van 4 procent aan vezels. Aan de voeders van andere groepen werden verschillende typen en hoeveelheden ruwvoeders toegevoegd. Het ging in het bijzonder om stro, strokorrels, palmpitschilfers en kuilvoer op basis van maïs (snijmaïs). In het onderzoek werd dus het effect van zowel bewerkt als onbewerkt ruwvoeder nader bekeken.

Tijdens het onderzoek werden de prestaties van de dieren nauwkeurig gemeten. Na de slacht werd ook het maagslijmvlies gescoord, om zo de maaggezondheid van de dieren na te gaan.

Tegen de verwachtingen van de wetenschappers in, gaven de resultaten aan dat de dieren ongeveer evenveel standaardvoeder als ruwvoeder opnamen. De dieren gingen dus geen grotere hoeveelheden eten wanneer het ruwvoeder werd aangeboden. Wel waren er grote verschillen tussen individuele dieren en voeders. In het algemeen hadden de ruwvoeders een positief effect op de voederconversie. De maaggezondheid was dan weer niet veranderd bij de opname van het ruwvoeder.

Bron: Maarten Ceyssens – Varkensbedrijf editie april 2017

 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Rendementsvisie komt tot leven in Havenhuis Antwerpen 
8 dec

Rendementsvisie komt tot leven in Havenhuis Antwerpen 

Impact van klauwproblemen op productie en welzijn
8 dec

Impact van klauwproblemen op productie en welzijn

Zuid-Korea opent opnieuw markt voor Duits varkensvlees 
8 dec

Zuid-Korea opent opnieuw markt voor Duits varkensvlees 

Varkens naar de fitness? 
8 dec

Varkens naar de fitness? 

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 
3 dec

Lichte stijging antibioticagebruik in Britse varkenshouderij 

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • MSD Animal Health.
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer
  • Algemene leveringsvoorwaarden