• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Herkomst bepaalt voedingswaarde sojameel

Beren Onderzoek Varkensvoer 17 mei 2017

Amerikaanse wetenschappers aan de University of Illinois vergeleken in een recent onderzoek de chemische samenstelling van meel op basis van sojabonen afkomstig uit verschillende landen. Verder werd ook de verteerbaarheid van de aminozuren in het sojameel onder de loep genomen.

Voor hun onderzoek namen de wetenschappers 24 stalen van sojameel uit 5 verschillende landen, namelijk de Verenigde Staten, China, Argentinië, Brazilië en India. Alle stalen werden apart geanalyseerd. Verder werd het sojameel ook toegevoegd aan een voeder dat bestond uit maïszetmeel en dat geen andere bronnen van aminozuren bevatte. De voeders met de verschillende stalen sojameel en een controlevoeder werden vervolgens aangeboden aan 25 gecastreerde beren.

Zowel de concentraties aan ruweiwit als die aan noodzakelijke aminozuren waren het hoogst in de stalen uit Brazilië en India. De stalen uit India bevatten wel het hoogste gehalte aan trypsine-remmers. Dit zijn zogenaamde anti-nutritionele factoren (ANF), enzymen die de afbraak van eiwitten verhinderen en dus de vertering bemoeilijken. De verteerbaarheid van ruweiwit en aminozuren was dan weer het hoogst voor de voeders met stalen uit de Verenigde Staten en China. Omdat het Chinese sojameel echter minder aminozuren bevatte dan het Amerikaanse, is de toevoeging van dit laatste sojameel voordeliger voor de dieren. Ten slotte waren er ook onderlinge verschillen tussen de stalen van elk land. Die verschillen waren het kleinst in de stalen uit de VS en Brazilië.

De onderzoekers concluderen dat er grote variaties zijn in de chemische samenstelling en de verteerbaarheid van sojameel uit verschillende landen en zelfs binnen die landen. Hiermee moet dan ook rekening gehouden worden wanneer men zelf varkensvoeder samenstelt en de voedingswaarde van dit voeder wil berekenen.

Bron: Maarten Ceyssens – Varkensbedrijf editie mei 2017

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Wat verandert er concreet voor u door de nieuwe AB-wetgeving?
23 mei

Wat verandert er concreet voor u door de nieuwe AB-wetgeving?

Sojateelt in Vlaanderen: tussen ambitie en realiteit
22 mei

Sojateelt in Vlaanderen: tussen ambitie en realiteit

Handvaten voor een betere infectiepreventie
22 mei

Handvaten voor een betere infectiepreventie

AR-coach ondersteunt, maar zoek zelf naar oplossingen
21 mei

AR-coach ondersteunt, maar zoek zelf naar oplossingen

Verkoop in korte keten trekt stevig aan in 2024
19 mei

Verkoop in korte keten trekt stevig aan in 2024

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer