• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Acute en chronische stressfactoren bepalen samen het risico op staartbijten

Staartbijten 21 september 2023

Acute en chronische stressfactoren bepalen samen het risico op staartbijten

Factoren die van invloed zijn op bijtgedrag bij varkens zijn onder te verdelen in chronische risicofactoren en acute risicofactoren. Samen bepalen ze het niveau van ongenoegen bij een varken. Belangrijk is het niveau van ongenoegen onder de drempelwaarde te houden waarop een varkens begint met bijten. Dit legde varkensspecialist Eelco van de Hoef van Agruniek Rijnvallei uit tijdens het webinar over de rol van voer en water bij de krulstaart op woensdag 20 september.

Van de Hoef laat een afbeelding zien waarop te zien is hoe chronische en acute risicofactoren samen het moment bepalen waarop een varken zich niet happy voelt en kan gaan bijten. Het is dus belangrijk om de chronische risicofactoren zo laag mogelijk te houden, zodat er bij optreden van acute risicofactoren niet meteen bijtgedrag optreedt.

Bron: screenshot webinar CoViVa

Acute risicofactoren

“Bij acute risicofactoren moet je denken aan een storing in de voermachine. Een varken wil elke dag, op dezelfde tijd het voer hebben. Als dit niet gebeurt en je bent twee a drie uur later, kan dit een acute stressfactor zijn, waardoor het varkens start met bijten”, vertelt Van de Hoef, die in het dagelijks leven namens Agruniek Rijnvallei zeugen-, vleesvarkens-, en opfokbedrijven op zowel droogvoer als brijvoer begeleidt.

Voer belangrijke chronische risicofactor

Een belangrijke chronische risicofactor is het voer. “Als een varken langere tijd voer krijgt dat niet goed in elkaar zit, krijgt het chronische stress”, vertelt Van der Hoef. Hij vertelt ook dat het belangrijk is om de samenstelling zo constant mogelijk te houden. “Anders krijgt het varken darmstress. Dit kan ervoor zorgen dat het varken gaat bijten. Bij voersamenstelling moet je denken aan grondstoffen en aan nutriënten. De ene grondstof is makkelijker te verteren dan de andere. Bij nutrienten moet je denken aan voldoende energie en eiwit. Op het moment dat we die niet genoeg geven, krijg je een onbalans. Als je de genetische potentie van het varken niet haalt, krijg je stress en dat heeft invloed op bijterij.”

Vezels hebben positieve invloed

Vezels zijn volgens de varkensspecialist ook van belang. “Vezels zorgen voor verzadiging. Daarmee zijn ze heel belangrijk. Bij biggen zien we momenteel dat er veel meel wordt gevoerd. Dit ook om de vezels in stand te houden. We zien dat er minder agressiviteit ontstaat bij biggen die met meel zijn opgefokt. Dat komt doordat de vezel in stand blijft. Bij persen maak je de vezel kapot, want je maal hem nog een keer.”

Aminozuren voldoende en in juiste verhouding

Een ander belangrijk onderdeel zijn aminozuren. Ruw eiwit is opgebouwd uit verschillende aminozuren. Het is dan van belang dat alle benodigde aminozuren in voldoende mate aanwezig zijn. Van de Hoef laat dit zien met het Vat van Liebig. Dit illustreert dat tekort aan één aminozuur ervoor zorgt dat het vat leegstroomt, met andere woorden, het ruw eiwit kan niet goed opgebouwd worden.

Bron: screenshot webinar CoViVa

Naast voldoende van elk aminozuur is het van belang dat de verhouding tussen de aminozuren klopt. Van de Hoef vertelt dat de komende jaren wel meer onderzoek hiernaar moet worden gedaan. Een aminozuur dat bepalend is voor het geluksgevoel van het varken is triptofaan. Zit je met je lysine onder de twintig procent, dan is het te laag. Dan is er te weinig geluksgevoel. Alleen het aminozuur triptofaan verhogen, dat lost het probleem niet op. De verhouding moet ook goed zijn”, vertelt Van de Hoef. Sinds vorig jaar kan dierlijk eiwit uit pluimvee weer worden ingezet als eiwitbron voor varkens. “We zien hiervan vooral effect bij gespeende biggen. Die vertonen duidelijk minder bijtgedrag. Het is geen wondermiddel, maar het helpt wel”, vertelt Van de Hoef.

Wat kunnen we morgen doen?

Als tip om meteen mee aan de slag te gaan noemt Van de Hoef het controleren van de voercurves. “Krijgen de dieren het goede voer op het moment dat ze het moeten krijgen? Dit kun je doen samen met je voeradviseur. Klopt het wel wat we denken dat we voeren? Met NIR-apparatuur kun je zien hoe de gehaltes van het voer zijn, zoals ruwe celstof, zetmeel en ruw eiwit. Die kun je naar een laboratorium opsturen, maar ook aan je voeradviseur meegeven ter onderzoek.”

Op langere termijn kijkt Van de Hoef meer mnaar de onderzoekskant en dan vooral het microbioom. Dit zijn de beestjes en bacteriën die in het darm zitten en daar het voer verwerken. “Dit is het tweede brein van het varken. Het zou zo mooi zijn om als we een soort monster kunnen pakken van het microbioom en kunnen zien wat het stressniveau is van het varken en wat er aan het voer moeten veranderen om het stresslevel naar beneden te krijgen. Ieder bedrijf heeft zijn eigen microbioom. Het is op dit moment echter nog te duur om dit voor individuele bedrijven in kaart te brengen.”

Tekst: Gerben Hofman

Beeld: Faculteit Diergeneeskunde UGent

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
E. coli tegengaan via voeder
7 dec

E. coli tegengaan via voeder

Verwachte succes vleesvervangers blijft uit
6 dec

Verwachte succes vleesvervangers blijft uit

Landbouwers getroffen door stikstofakkoord dreigen in de kou te blijven
5 dec

Landbouwers getroffen door stikstofakkoord dreigen in de kou te blijven

GLB 2023-2027 in de kijker op Agribex
5 dec

GLB 2023-2027 in de kijker op Agribex

Raad van State
5 dec

Nieuw vennootschapsrecht vanaf 2024

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren