• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Van onze partner MSD

Grijp tot 6,5 euro per vleesvarken door een goede diagnostiek en juiste vaccinatiestrategie voor PIA.

Dierengezondheid 26 januari 2022

Lawsonia intracellularis, beter bekend als de PIA-bacterie, veroorzaakt vaak ongemerkt schade op vleesvarkensbedrijven. Hoe groot is de impact op uw bedrijf? Dierenarts Nico Wertenbroek van MSD adviseert de besmettingsgraad regelmatig te onderzoeken. “Voor weinig geld heb je veel duidelijkheid.”

De dierenarts legt uit dat speekselonderzoek de aanwezigheid van Lawsonia in een vroeg stadium aan het licht kan brengen. “Besmette varkens scheiden de bacterie uit met de uitwerpselen. Andere varkens snuffelen eraan en nemen zo de bacterie via de bek op. Door speekselonderzoek met behulp van speekseltouwen is aan te tonen of er een besmetting is én hoe zwaar deze is. Zo kun je bepalen of actie nodig is. Hang de touwtjes op bij verschillende leeftijdsgroepen en je krijgt ook meteen een beeld op welke leeftijd een eventuele besmetting plaatsvindt. Dat is weer belangrijk om de vaccinatiestrategie te bepalen. Is vaccineren verstandig? Of als je al vaccineert, is het huidige vaccinatiemoment optimaal?”

Subklinisch, chronisch en acuut

Lawsonia is op 95 procent van de Belgische vleesvarkensbedrijven aanwezig. Maar lang niet altijd is dit te zien. In dat soort gevallen is er sprake van een subklinische infectie. Het immuunsysteem van het varken gaat de bacterie dan te lijf. De infectie heeft een negatieve invloed op de groei en voederconversie en de uniformiteit van de biggen. Als het immuunsysteem onvoldoende vat krijgt op de ziekteverwekker, dan kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen en de darm aantasten. In dat geval spreken we van een chronische infectie. Die zorgt voor een minder goede darmwerking.

Een chronische infectie geeft waterige, dunne tot pasteuze mest, lusteloze biggen die niet willen eten, een verminderde groei en verminderde uniformiteit. Een subklinische infectie kan ook omslaan in een acute infectie. Die ontstaat op een leeftijd van vier tot twaalf maanden. U herkent zo’n infectie aan de bloederige tot zwarte mest en plotselinge hoge sterfte. “We zien acute infecties nogal eens in de laatste anderhalve maand voor afleveren. De besmetting is dan echter al veel eerder ontstaan. Een stressmoment, bijvoorbeeld het bepalen van een nieuwe rangorde doordat er al varkens uit een hok zijn afgeleverd, kan een trigger zijn voor de infectie”, vertelt Wertenbroek.

Vaccineren tegen PIA kan geld opleveren

Wertenbroek is van mening dat het juist nu, met de huidige voerprijzen, extra interessant is om te kijken naar de vaccinatiestrategie tegen PIA. “Het rendeert al snel. PIA zorgt voor een minder goede voerbenutting. De voerconversie stijgt en dat merk je als varkenshouder nu extra. We hebben in 2021 in Nederland uitgebreid onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Lawsonia op zeventig vleesvarkensbedrijven die niet vaccineren tegen PIA. Daarnaast hebben we berekend wat vaccineren netto kan opleveren. Dit varieerde van 2,38 euro per afgeleverd varken op bedrijven met een groei van meer dan negenhonderd gram per dag, tot maar liefst 6,50 euro per afgeleverd varken op een bedrijf met een groei tot achthonderd gram per dag.”

In België is vooral de sluimerende, subklinische, PIA op bedrijven aanwezig. Daardoor wordt PIA vaak niet opgemerkt, terwijl het wel schade veroorzaakt.

Juiste moment belangrijk

Om de vaccinatie goed te laten werken, is het belangrijk te weten wanneer een besmetting plaatsvindt. Het duurt namelijk drie weken voor een vaccinatie tegen Lawsonia werkt. Daarom adviseert Wertenbroek bij tijd en wijle een profiel te maken van de PIA-situatie op het bedrijf. Met een speekselkit kan dit eenvoudig. “Hang bij verschillende leeftijdsgroepen elk drie speekseltouwtjes op. Wij kunnen het speeksel hieruit onderzoeken op aanwezigheid van de Lawsonia-bacterie. Zo kunnen we precies zien op welke leeftijd een besmetting plaatsvindt. Voor honderdvijftig euro heeft de varkenshouder duidelijkheid. Hij weet of en wanneer er gevaccineerd moet worden.”

Om te illustreren hoe belangrijk het is om het goede vaccinatiemoment te bepalen, geeft de dierenarts een vleesvarkensbedrijf als voorbeeld waarbij op tien weken nog niets aan de hand leek. De biggen waren op dertien weken zwaar positief. Dat betekent dat biggen op dit bedrijf al voor de tiende week moeten worden gevaccineerd. Het duurt namelijk zo’n drie weken voor het vaccin werkt. Dat zou inhouden dat vaccinatie moeten plaatsvinden voor ze in de vleesvarkenstal  zijn. Op niet-gesloten bedrijven kan dit dus betekenen dat de fokker dit moet doen. “Vaccineren tegen PIA is al snel rendabel. Praktisch geen enkel bedrijf in België is er vrij van. Het bepalen van het juiste moment is belangrijk. Kijk daarom met de eigen dierenarts naar de PIA-situatie op het bedrijf. Wij ondersteunen graag met het speekselonderzoek”, besluit Wertenbroek.

Meer informatie over PIA?

Tekst: Gerben Hofman

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Trouw Nutrition
  • Webinar: Grip op darmgezondheid
  • Hittestress varkens
  • Trilbiggen
  • Opfokzeugen
  • Bedankt voor uw deelname aan het webinar ‘Grip op darmgezondheid’!
  • Heeft u het webinar ‘Grip op darmgezondheid’ gemist?
  • Danbred
  • Asbestsanering
  • Sanering varkenshouderijen
  • SDE-subsidie
  • Bietenpulp
  • Mengvoer
  • Vleesvarkens
  • Evenementen
  • Kalender
  • Staartbijten
  • Varkensprijzen
  • Drinksysteem varkens
  • MRSA
  • Wanneer vaccineert u het liefst?
  • Hygiënesluis varkenshouderij
  • Luchtwassers
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren