VLAM publiceert in samenwerking met persfotograaf Jimmy Kets een fotoreportage waarin de Vlaamse vleessector, van bij de boer tot op het bord, in beeld gebracht wordt. Bij de reportage staan de authenticiteit en het lokale karakter centraal, net als het vakmanschap van de mensen.
Om de kloof tussen consumenten en het productieproces achter hun dagelijkse voeding te verkleinen, worden binnen de reportage de verschillende schakels die deel uitmaken van de sector in beeld gebracht: varkens- en rundveehouders, veevoederfabrikanten, slachthuizen en verwerkingsbedrijven, de slagerij en het restaurant.
Consumenten kunnen in het boek onder meer ontdekken hoe Gandaham gemaakt wordt, waarom topchef Sam Van Houcke van restaurant Maste (Gent) resoluut kiest voor grondstoffen van eigen bodem en hoe slagersfamilie Vangramberen (Boutersem) al generaties lang traditionele recepten in ere houdt. Ook in de andere schakels gaan innovatie en ambacht hand in hand: van riek tot vork is de sector doorspekt met vakmanschap.
Over Jimmy Kets
Jimmy Kets (1979) studeerde in 2001 af aan Sint-Lucas Antwerpen, in de afdeling Grafisch Ontwerp en Illustratie. Onmiddellijk daarna ging hij aan de slag als persfotograaf. Momenteel is Kets huisfotograaf bij de krant ‘De Standaard’.
Naast zijn commercieel werk legt Jimmy Kets ook een artistiek parcours af. De fotografie van Kets kenmerkt zich door een vleugje surrealisme en humor, een sterk gevoel voor kleur en aandacht voor betekenisvolle details. Solotentoonstellingen van z’n werk waren onder andere te zien in FoMu Antwerpen, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond (Amsterdam), De Loketten Antwerpen (The graves are
nice this time of year). Z’n werk was ook te zien op het fotofestival van Breda en in het Museum Dr. Guislain te Gent (‘Niet Miss’).
Bron – VLAM