Larven van de zwarte soldaatvlieg zijn rijk aan eiwit en gemakkelijk op grote schaal te kweken. Ze kunnen grootgebracht worden op verschillende reststromen, waarbij ze afval verminderen en omzetten in hoogwaardig eiwit.
De larven vormen daarom een ecologisch én economisch interessant ingrediënt voor varkensvoeder. Bovendien is het sinds 2021 in de Europese Unie toegelaten om gekweekte insecten te verwerken in voeder voor varkens en pluimvee. Toch is er nog weinig bekend over de impact van de gekozen reststromen op de voedselveiligheid. Wetenschappers van Wageningen University & Research deden daarom een studie om meer te weten te komen over dit thema.
Impact reststromen op voedselveiligheid
De onderzoekers selecteerden vijf reststromen die allemaal gelijkwaardig waren op vlak van eiwit- en vochtgehalte, namelijk fastfoodafval, champignonstengels, vaste varkensmest, pluimveemeel en slachtafval. De larven werden gedurende zeven dagen met een van deze reststromen gevoederd. Vervolgens werden een reeks analyses rond voedselveiligheid uitgevoerd op de ondergrond, de larven en hun uitwerpselen. Zo werd er getest op de aanwezigheid van zware metalen en medicijnen uit de diergeneeskunde. Verder werd ook gekeken of de larven DNA van runderen, varkens of kippen uit de ondergrond opnamen. Dit laatste is belangrijk omdat het in veel landen verboden is om dieren te voederen met dierlijke nevenproducten. Als de insecten DNA uit de reststromen opnemen, kunnen ze niet verwerkt worden in dierenvoeder. In dat geval is de reststroom dus ook onbruikbaar als voedselbron voor de larven.
De larven bleken inderdaad zware metalen, en dan vooral cadmium, op te nemen uit de reststromen. De waardes bleven echter binnen de toegelaten normen, waardoor dit geen probleem voor de voedselveiligheid vormde. Ten tweede vonden de onderzoekers in de larven sporen terug van medicijnen uit de diergeneeskunde, maar ook dit keer weer in zeer lage hoeveelheden. Ten slotte namen de insecten DNA van runderen en varkens op, maar niet van kippen.
Larven van de zwarte soldaatvlieg kunnen veilig worden ingezet
De onderzoekers concluderen dat de larven van de zwarte soldaatvlieg op een veilige manier ingezet kunnen worden als ecologische eiwitbron in varkensvoeder. Wel is het nodig om het cadmiumgehalte in reststromen op te volgen, zodat de maximale waardes in de larven niet overschreden worden. Om definitieve besluiten te nemen over de voedselveiligheid is er echter nog meer onderzoek nodig met meer diverse reststromen.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
