Giardiasis is een darmaandoening die voorkomt bij mens en dier. De ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia intestinalis. De belangrijkste symptomen van acute giardiasis zijn diarree, buikpijn en overgeven. Op lange termijn kan het ook leiden tot prikkelbaredarmsyndroom en chronische vermoeidheid. De parasiet is wijdverspreid en wetenschappers zijn bezorgd omdat er in de laatste vijftien jaar steeds meer resistente stammen opduiken die niet reageren op een behandeling met antibiotica. Onderzoekers van INRAE en twee Parijse universiteiten werkten daarom samen aan een alternatief voor de behandeling en preventie van Giardiasis.
Uit voorgaand onderzoek blijkt dat de vatbaarheid voor de parasiet geassocieerd is met het microbioom. Daarom zochten de wetenschappers een oplossing bij de probiotica. In andere studies werd al aangetoond dat het probioticum Lactobacillus johnsonii CNCM I-4884 de groei van Giardia intestinalis verhindert, en dit zowel in labotests als in experimenten met muizen. De bacterie produceert enzymen die galzout afbreken. Dit lokt de eerste stap in het metabolisme van galzuur uit. Er ontstaat vrij galzuur, wat toxisch is voor de parasiet.
In deze studie gingen de wetenschappers aan de slag met mutaties van het probioticum Lactobacillus johnsonii. Ze creëerden twaalf derivaten die de parasiet mogelijk bestrijden en die veilig zijn voor consumptie via het voeder. Na de eerste screening in het labo konden de onderzoekers drie veelbelovende mutaties selecteren, namelijk M3, M5 en M11. Deze derivaten werden vervolgens verder onderzocht in het labo. Er werd onder meer gekeken naar hun groei, de activiteit van enzymen die galzout afbreken en de aantrekking aan darmcellen. Ook werd het hele genoom van de mutaties in kaart gebracht.
Uit de labotests kwam M11 als beste kandidaat naar voren. Dit probioticum werd daarom verder onderzocht via proeven bij muizen. Gedurende tien dagen kregen een deel muizen een probioticum toegediend en het andere deel niet. Het probioticum was ofwel de gewone variant van Lactobacillus johnsonii, ofwel de mutatie M11. Op dag 5 van de proefperiode werden de muizen blootgesteld aan de parasiet. Op dag 11 analyseerde men het aantal parasieten in de dunne darm van de muizen. Beide probiotica zorgden voor een significante daling van het aantal parasieten in het darmstelsel van de muizen. M11 leverde bovendien betere resultaten op dan de gewone variant van Lactobacillus johnsonii. Bij toediening van die laatste verminderde het aantal parasieten met 43% tegenover de controlegroep. M11 slaagde erin om de parasieten met 64% te doen dalen tegenover de groep die geen probioticum aangeboden kreeg.
De wetenschappers concluderen dat probiotica effectief ingezet kunnen worden om Giardiasis tegen te gaan. Bovendien is het interessant om te werken met mutaties van bestaande bacteriën, aangezien ze er beter in slagen om de parasiet te bestrijden. Dit onderzoek is eveneens veelbelovend voor de bestrijding van andere parasieten.
Samenstelling: Maarten Ceyssens
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
