• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

ILVO brengt hoopvol boek uit over innovaties in landbouw, visserij en voeding

Ondernemen 8 oktober 2025

ILVO brengt hoopvol boek uit over innovaties in landbouw, visserij en voeding

Hoe technologie en klimaat ons nieuwe voedselkansen bieden. Met die opvallende ondertitel is ‘Het komt goed met ons eten’ vanaf dinsdag 7 oktober te koop in de boekhandel of webshop. Het is de eerste keer dat het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) een boek voor een breed geïnteresseerd publiek uitbrengt. Het werpt nieuw perspectief op drie sectoren in verandering en doet dat vanuit een helikopterblik, objectief en in een toegankelijke taal.

Op een aantal vlakken is de trend in de sectoren landbouw, visserij en voeding vandaag eerder negatief dan positief. Er verdwijnt elke dag nog vruchtbare grond uit de landbouw, de gevolgen van de klimaatopwarming maken het boeren vandaag al moeilijk en de wereldwijde biodiversiteit neemt af. Tegelijk blijkt uit onderzoek dat er oplossingen in de maak zijn. Wat mag je verwachten van fermentatietechnologie en bodemherstellende landbouw? Wat hebben data en robotica in de voedselketen te bieden? Wat kunnen maatregelen rond water en grond betekenen? En wat zit eraan te komen met de nieuwe generatie plantenveredelingstechnieken en alternatieve eiwitbronnen?

Wetenschappers en bedrijfsleiders aan het woord

ILVO laat in het boek 67 wetenschappers en een tiental pionierende bedrijfsleiders aan het woord. Hierdoor krijgt de lezer een evenwichtig beeld van de uitdagingen en praktische innovaties die ontwikkeld worden. Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO en coauteur van het boek: “Het boek neemt de bewuste consument mee langs cruciale kantelpunten die gedreven worden door technologische innovaties, maatschappelijke trends en uitdagingen zoals de klimaatverandering.”

Impact als consument

Joris Relaes staat aan het hoofd van ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. Hij is landbouweconoom en ook voorzitter van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Relaes: “Feit is dat het klimaat ons dwingt om ons snel aan te passen. Feit is dat artificiële intelligentie een turbo zet op wat technisch mogelijk is. Feit is dat landbouwers, vissers en voedingsbedrijven, ondanks de uitdagingen, blijven innoveren, investeren en, ondernemen. En feit is dat ook wij als consument impact hebben door de keuzes die we maken bij het vullen van ons bord.”

Veranderende eetcultuur

Nele Jacobs is woordvoerder en communicatieverantwoordelijke voor ILVO. Ze werkte voorheen als landbouwjournalist. Aan dit boek werkten heel wat ILVO-wetenschappers mee. Experts in voedingstechnologie, agro-ecologie, bodem, water en grond, visserij, datatechnologie, artificiële intelligentie, enzovoort. Ook het Centrum voor Agrarische Geschiedenis schreef een stuk over de veranderende eetcultuur sinds 1950. Jacobs: “De grote sterkte van dit boek is niet een spectaculair cijfer of revolutionair nieuw inzicht, maar het totaalbeeld dat het geeft van de drie sectoren – landbouw, visserij en voeding – in verandering. Het is geschreven vanuit de kennis die in onze organisatie aanwezig is maar die je niet terugvindt in onze onderzoeksrapporten. We hopen daarom dat het boek elke bewuste consument, beleidsmaker en opiniemaker kan smaken.”

Over ILVO

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) is een publieke wetenschappelijke instelling van de Vlaamse overheid gericht op duurzame landbouw, visserij en voeding. 750 medewerkers verrichten er toegepast onderzoek en leveren hooggespecialiseerde diensten voor actoren in de brede agrovoedingssector. ILVO mikt met zijn continue opbouw van basis- en toegepaste kennis op de verbetering van primaire producten (plantaardig en dierlijk), op economisch en ecologisch slimmere productiemethoden, op de meest geavanceerde bewaking van kwaliteit en veiligheid van de eindproducten (voeding en andere) en op beleidsinstrumenten als basis van sectorontwikkeling en agrarisch plattelandsbeleid.

Bron en beeld: ILVO

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Fokwaardeschatting VPF-beren seizoen 2025.3 gepubliceerd
18 nov

Fokwaardeschatting VPF-beren seizoen 2025.3 gepubliceerd

Digitalisering als sleutel tot welzijn
18 nov

Digitalisering als sleutel tot welzijn

Van 2.500 naar 203 slachthuizen in Groot- Britannië
17 nov

Van 2.500 naar 203 slachthuizen in Groot- Britannië

Moving Floor sluit deal van 50 miljoen in China
17 nov

Moving Floor sluit deal van 50 miljoen in China

Welke maatregel past bij jouw stal? Nieuwe duurzaamheidsmatrix wijst de weg
14 nov

Welke maatregel past bij jouw stal? Nieuwe duurzaamheidsmatrix wijst de weg

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer
  • Algemene leveringsvoorwaarden