• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Dierlijke eiwitten blijven sterk verankerd in Vlaams voedingspatroon

Ondernemen 25 maart 2025

Dierlijke eiwitten blijven sterk verankerd in Vlaams voedingspatroon

De resultaten van de ‘Monitoring eiwitinname en aankopen in Vlaanderen 2024’ tonen aan dat dierlijke eiwitten voorlopig stevig verankerd blijven in het Vlaamse voedingspatroon. De doelstellingen van 60 procent plantaardig en 40 procent dierlijk eiwit lijkt nog ver weg.

Dierlijke eiwitten blijven dominant in eiwitinname

Uit het onderzoek blijkt dat de Vlaming in 2024 gemiddeld 57,4 procent van zijn eiwitten uit dierlijke producten haalt, tegenover 42,6 procent uit plantaardige bronnen. Hoewel er een lichte stijging is in plantaardige consumptie ten opzichte van 2023 (41,3 procent plantaardig, 58,7 procent dierlijk), blijft de meerderheid van de eiwitinname afkomstig van dierlijke producten. Vooral omnivoren en flexitariërs – die nog steeds een groot aandeel dierlijke eiwitten consumeren – zorgen ervoor dat deze verhouding behouden blijft.

Daarnaast tonen de cijfers aan dat mannen en oudere leeftijdsgroepen een duidelijke voorkeur blijven behouden voor dierlijke eiwitbronnen. Ook zijn er verschillen tussen specifieke grondgebieden. In bijvoorbeeld de stad Gent is er een iets hogere plantaardige consumptie, maar ook daar blijven dierlijke eiwitten een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon.

Eiwitaankopen tonen stabiliteit

Hoewel er veel aandacht gaat naar de eiwitshift, blijkt uit de analyse van de eiwitaankopen dat de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten grotendeels stabiel blijft. Voor plantaardige eiwitten wordt vooral gekeken naar de plantaardige kerngroep. Deze groep bestaat uit producten van plantaardige oorsprong rijk zijn aan eiwitten en die worden gezien als alternatieven voor dierlijke producten. De plantaardige kerngroep maakte in 2023 slechts 4 procent van de totale eiwitaankopen uit. Hoewel de aankoop ervan geleidelijk toeneemt, blijft het aandeel van dierlijke eiwitten aanzienlijk groter. Bovendien bleef de daling in de aankopen van dierlijke eiwitten in 2023 beperkt tot slechts 0,1 procent, wat wijst op een blijvende vraag naar dierlijke producten.

Conclusie: dierlijke eiwitten blijven essentieel

Hoewel er veel tamtam wordt gemaakt rond de eiwitshift, blijft de consumptie van dierlijke eiwitten in Vlaanderen een stevige pijler. Zowel in de eiwitinname als in de aankopen blijven dierlijke producten een fundamenteel onderdeel van het dieet. De komende jaren zal blijken hoe de eiwitverhoudingen verder evolueren, maar voorlopig toont het onderzoek aan dat dierlijke eiwitproducenten een stabiele markt behouden en hun producten een belangrijke rol blijven spelen in het voedingspatroon van de Vlaming.

Het rapport Monitoring eiwitinname en aankopen in Vlaanderen 2024’

Het rapport ‘Monitoring eiwitinname en aankopen in Vlaanderen 2024’ is tot stand gekomen dankzij een brede samenwerking tussen verschillende organisaties. Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid nam het initiatief. Sciensano droeg bij aan de wetenschappelijke onderbouwing. VLAM speelde een belangrijke rol door inzichten te verschaffen in de aankoopgegevens van voedingsproducten. Daarnaast verleenden de Stad Gent en de Universiteit Gent hun medewerking om lokale trends beter in kaart te brengen. Organisaties zoals ProVeg Belgium en BeVegan hielpen bij het verzamelen van data over vegetariërs en veganisten.

Lees hier de gehele publicatie

Tekst: Gerben Hofman

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Het aantal varkensbedrijven in Vlaanderen zal volgens de varkenshouders met meer dan een derde dalen tegen 2030. Bij de melkveebedrijven geeft 20% aan te willen stoppen met melkkoeien, bij de vleesveebedrijven is dat ongeveer 25%. Vooral kleine bedrijven haken af.
16 jul

Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose                                                  

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?
15 jul

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?

Oproep aan vakantiegangers: “Breng geen vlees mee uit gebieden met Afrikaanse Varkenspest” 
14 jul

Oproep aan vakantiegangers: “Breng geen vlees mee uit gebieden met Afrikaanse Varkenspest” 

Spenen op vijf weken: voor wie is het interessant?
14 jul

Spenen op vijf weken: voor wie is het interessant?

EPP-congres Denemarken: toekomst varkenshouderij vraagt technologie én verantwoordelijkheid
11 jul

EPP-congres Denemarken: toekomst varkenshouderij vraagt technologie én verantwoordelijkheid

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer