• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • ForFarmers
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Zomeractie
  • icon

Duurzame dierlijke eiwitten essentieel voor gezond voedingspatroon

Ondernemen 31 mei 2023

Duurzame dierlijke eiwitten essentieel voor gezond voedingspatroon

Ruim 130 Belgische en Nederlandse Young Feed Professionals trokken op 30 mei naar Oud-Turnhout voor de 7de editie van het Jongerencongres. Dit jaar lag de focus op de vraag of we moeten kiezen tussen plantaardige of dierlijke eiwitten om de sterke bevolkingsgroei en de klimaatuitdaging het hoofd te bieden. Het Jongerencongres is een jaarlijks event, georganiseerd door jonge professionals uit de Belgische en Nederlandse diervoedersector.

Om tegemoet te komen aan de uitdagingen op het vlak van voedselzekerheid, milieu- en klimaatimpact en volksgezondheid, gingen jonge diervoederprofessionals uit België en Nederland het debat aan over de rol van de dierlijke sector bij de eiwittransitie van de toekomst. Door de toenemende bevolkingsgroei stijgt ook de vraag naar eiwitten, waardoor het huidige productie- en consumptiemodel onder druk komt te staan.

Hoe moeten we eten?

De diervoedersector levert een belangrijke bijdrage aan de circulaire bio-economie door o.a. het gebruiken van nevenstromen. Daarnaast wordt er zowel in België als in Nederland veel geïnvesteerd in het verduurzamen van de diervoederproductie. De focus mag echter niet enkel op het productieproces liggen, vindt gastspreker Prof. Dr. ir. Frédéric Leroy (VUB). Ook ons consumptiegedrag moet veranderen, waarmee hij de klemtoon van het debat verlegt naar ‘hoe’ we eten, in plaats van ‘wat’ we eten. “Het wordt problematisch als we overgaan tot te beperkende diëten en ultra bewerkte voedingsmiddelen”, verduidelijkt hij.

Samenwerking over alle grenzen heen

De nutritionele waarde van dierlijke eiwitten zoals vlees, eieren en zuivel werd al door verschillende wetenschappelijke studies aangetoond. Dat er plaats moet zijn voor zowel plantaardige als dierlijke eiwitten, staat volgens Belgische en Nederlandse jonge diervoederprofessionals buiten kijf. Met dezelfde open mindset wordt gekeken naar de samenwerking tussen stakeholders, en dit over alle grenzen heen. “Een gebalanceerd dieet toekomstbestendig en toegankelijk maken voor elke consument bereiken we door verantwoordelijkheid te nemen in de gehele keten”, beaamt Eva Jansen MSc, Sustainability Manager bij Zwanenberg Food Group.

De noodzaak naar onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen in de diervoedersector werd benadrukt door Dr. Dorien Van Wesemael en Dr. Marta Lourenço, onderzoeksters verbonden aan ILVO. “We moeten soms ‘out of the box’ denken en grondstoffen (onder)zoeken die nu nog onbekend zijn voor de diervoederindustrie.”

“Belgische en Nederlandse diervoederfabrikanten zetten sterk in op wetenschap, technologie en innovatie. Proactief communiceren over wat we doen, en hoe we het doen, wordt steeds belangrijker in een maatschappij waarin de noodzaak van dierlijke producten in vraag wordt gesteld.  We geloven dan ook dat we als sector én als jonge professional een significante bijdrage kunnen leveren bij de verdere uitrol van de eiwitstrategie van de 21ste eeuw”, besluit Fleur Aarsse, voorzitter van de Young Feed Professionals.

Bron: Agribusiness Service

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Hoe gaan Noorse varkenshouders om met lange staarten?
22 sep

Hoe gaan Noorse varkenshouders om met lange staarten?

Acute en chronische stressfactoren bepalen samen het risico op staartbijten
21 sep

Acute en chronische stressfactoren bepalen samen het risico op staartbijten

Vlaanderen startklaar voor Anuga 2023
19 sep

Vlaanderen startklaar voor Anuga 2023

PRRS-bestrijding
19 sep

Hoe groot is het risico dat PRRS zich verspreidt via de lucht?

De rol van Voer & Water op de krulstaart
18 sep

Webinar: De rol van Voer & Water op de krulstaart

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • ForFarmers
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Zomeractie 2023
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren