De Alentejo-regio in Portugal staat bekend om haar productie van olijven, druiven en amandelen. Deze landbouwproducten leveren niet alleen waardevolle voedingsmiddelen op, maar ook bijproducten met potentieel als diervoeder. Op verzoek van de Nederlandse ambassade in Portugal deed RVO onderzoek naar duurzame toepassingen van deze reststromen. Vooral amandelschillen springen eruit als interessante grondstof voor intensieve veehouderij, waaronder de varkenshouderij.
Amandelschillen bevatten veel oplosbare suikers, vezels en antioxidanten. Ze worden lokaal al gebruikt in traditionele Montado-systemen, waarin bomen en landbouwgrond samengaan. Daarin worden onder andere schapen en varkens gehouden. Door hun bederfelijkheid bij blootstelling aan zuurstof, is snelle verwerking noodzakelijk – óf via directe voedering, óf via inkuilen. Een nog onbenutte kans is het verwerken van deze schillen tot duurzame, gebalanceerde voedermixen met een langere houdbaarheid.
Er zijn echter uitdagingen: hoge pesticideniveaus en variërende samenstelling nopen veehouders soms tot afkeuren van het bijproduct als veevoer. Toch bieden de lokale beschikbaarheid van vee – bijna de helft van het Portugese vee staat in Alentejo – én een groeiende veevoerindustrie perspectief. Door lokale bijproducten in te zetten, kunnen varkenshouders minder afhankelijk worden van geïmporteerd voer zoals soja en maïs, en tegelijk de milieubelasting verlagen.
Samenstelling: Gerben Hofman
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
