Afwijkend gedrag van varkens of tegenvallende resultaten kunnen het gevolg zijn van een suboptimaal stalklimaat of tekortkomingen in de inrichting van de stal. Om daar een vinger op te leggen, biedt Zoetis praktiserende varkensdierenartsen de Healthy Climate Monitor (HCM) aan. Dit is een nuttige tool om snel inzicht te krijgen in de situatie op het bedrijf.
De Healthy Climate Monitor is een systeem met meerdere sensoren en camera’s om de situatie in de stal in beeld te brengen. Het verzamelt allerlei gegevens over factoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid of het welzijn van varkens. Het meet onder andere de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2), ammoniak (NH3), temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in de afdeling. Het heeft een infraroodcamera die warmtebeelden vastlegt en maakt om de vijf minuten een foto van de dieren. Het legt zo het klimaat en gedrag van de dieren 24 uur per dag vast.
Zo werkt de Healthy Climate Monitor
Dierenartsen die denken dat de monitor nuttig kan zijn bij het verbeteren van gezondheid en dierenwelzijn, kunnen Zoetis benaderen. “We gaan dan naar de varkenshouder toe en hebben eerst een overleg om samen met de dierenarts het probleem goed in beeld te brengen. Dat is nodig om de HCM op de juiste plaats te hangen”, vertelt varkensdierenarts Twan van Berlo van Zoetis.
Gegevens verzamelen
De HCM hangt eerst een week in de afdeling om voldoende gegevens te verzamelen. Vervolgens worden er in een week tijd wat wijzigingen doorgevoerd in bijvoorbeeld klimaat, voeding, hokinrichting en dergelijke, die mogelijk de oorzaak zijn van de gezondheids- of welzijnsproblemen. Daarna wordt nog een week lang gekeken of de wijzigingen het gewenste effect hebben.
Snel resultaat zien
Met een grondige analyse van de gegevens die met de meetapparatuur en camera’s worden verzameld, zijn doorgaans op korte termijn al flinke verbeteringen haalbaar. Als voorbeeld haalt Van Berlo het voorkomen van bijterij op een zeugenbedrijf aan. Hier bleek de oorzaak te liggen in een te lage temperatuur in de biggenbatterij waardoor de biggen op elkaar gingen liggen wat tot irritatie leidde. Bovendien ontbrak een duidelijk dag-nacht-ritme doordat de lampen in de batterij te pas en te onpas brandden. Door de temperatuur in de biggenbatterij twee graden te verhogen en het licht in de ochtend aan en ’s avonds weer uit te doen, was de bijterij zo goed als verdwenen. “Dat is het mooie van HCM. Je ziet vaak meteen of aanpassingen effect hebben”, vertelt Van Berlo uit ervaring.
Servicetool voor dierenartsen
Bij problemen kunnen dierenartsen een beroep doen op de servicetool. Het kan helpen een oplossing te vinden voor problemen. Maar, zo erkent Van Berlo, de inzet van HCM is geen garantie voor succes.
Ademhalingsproblemen zijn vaak multifactorieel, op de pagina van Vaccineren op Maat kan je meer informatie terugvinden over de verschillende factoren die een invloed kunnen hebben.
U kunt het hele verhaal van Twan van Berlo beluisteren in deze swinetalks podcast.
MM-32991