• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Gezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Contact
    • Adverteren
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Salmonella-bestrijding vraagt exploratie van nieuwe maatregelen

Drinksysteem varkens Onderzoek 25 maart 2014

In de strijd tegen salmonella-infecties in de varkenshouderij kunnen de gekende maatregelen gunstige resultaten opleveren. Alleenstaand is echter geen enkele maatregel in staat om varkensbedrijven salmonella-vrij te krijgen. De toekomstige salmonella-controle zal dan ook een voortdurende exploratie van nieuwe controlemaatregelen vragen, samen met de handhaving van strikte normen inzake bioveiligheid. En dit voor alle schakels van de varkensvleesproductieketen. Tot deze conclusie komt Dr. Lotte De Ridder in haar doctoraat dat ze gisteren aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent voorstelde en in het openbaar verdedigde.

Salmonella is mondiaal één van de belangrijkste oorzaken van bacteriële voedselgerelateerde infecties. Bovendien hebben salmonella-infecties een negatieve impact op de gewichtsaanzet van besmette varkens. Alle EU-lidstaten werden daarom gevraagd om nationale salmonella-controleprogramma’s in de veestapel te implementeren. Voor pluimvee is dit succesvol gebleken, doch niet voor varkens, waardoor het belang van salmonella-bestrijding in de varkenssector sterk is toegenomen.

 

Dr. De Ridder evalueerde het effect van verschillende interventiestrategieën op de transmissie van Salmonella Typhimurium in 3- tot 14-weken oude biggen: 1) gecoat calcium-butyraat als voedersupplement; 2) orale vaccinatie met een commerciële, verzwakte Salmonella Typhimurium-stam; 3) drinkwateraanzuring d.m.v. een organische-zurenmengeling; 4) vaccinatie met een orale ‘DIVA’-vaccinkandidaat die geïnfecteerde van gevaccineerde dieren differentieert; 5) vaccinatie met dit ‘DIVA’-vaccin, gecombineerd met gecoat calcium-butyraat-gesupplementeerd voeder; en ten slotte 6) een niet-gecoate voederpremix van benzoëzuur en citroenzuur.

 

Het effect van het commerciële, levende Salmonella Typhimurium-vaccin – hoewel nog niet geregistreerd in België –  werd in een derde experiment onderzocht op grotere schaal onder veldomstandigheden, namelijk op drie Salmonella Typhimurium-positieve gesloten varkensbedrijven.

De effecten van de toediening van organische zuren op Salmonella-(sero)prevalentie zijn gunstig. Uit de resultaten blijkt echter dat factoren zoals de formulering, de dosering, de toedieningsweg (voeder of drinkwater), de behandelingsduur, en de leeftijd van de varkens van belang zijn voor een optimaal effect van organische zuren.

Voorts concludeert dr. De Ridder dat vaccinatie met het commerciële, levende Salmonella Typhimurium-vaccin de salmonella-infectiedruk op het bedrijf verlaagt en de dagelijkse gewichtsaanzet verbetert. De waargenomen bedrijfsvariabiliteit in de serologische en bacteriologische resultaten van het veldexperiment maakt het echter moeilijk om te voorspellen in welke mate deze vaccinatie het aantal gevallen van humane salmonellose zou kunnen verlagen.

Verder bleek de vaccinstam te persisteren in de dieren tijdens deze veldproef. Dit kan belangrijke implicaties hebben voor bacteriële monitoringprogramma’s, en het is niet gekend of dit een mogelijk probleem vormt voor de volksgezondheid. Het experimentele ‘DIVA’ vaccin leek weinig bescherming te bieden tegen salmonella-transmissie in gespeende biggen. De goede DIVA-eigenschappen moedigen verder onderzoek echter aan om de efficiëntie te verbeteren.

 

Tot slot beschrijft het doctoraat ook de haalbaarheid in de praktijk van de interventiestrategieën, net als de voor- en nadelen van de mogelijke scenario’s om het huidige SAP te optimaliseren. Er is dan ook nog perspectief voor verder onderzoek in deze.

 

 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Het aantal varkensbedrijven in Vlaanderen zal volgens de varkenshouders met meer dan een derde dalen tegen 2030. Bij de melkveebedrijven geeft 20% aan te willen stoppen met melkkoeien, bij de vleesveebedrijven is dat ongeveer 25%. Vooral kleine bedrijven haken af.
16 jul

Een derde minder varkensbedrijven in 2030 volgens prognose                                                  

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?
15 jul

VLIF-investeringssteun in cijfers: wat levert het op qua duurzaamheid?

Oproep aan vakantiegangers: “Breng geen vlees mee uit gebieden met Afrikaanse Varkenspest” 
14 jul

Oproep aan vakantiegangers: “Breng geen vlees mee uit gebieden met Afrikaanse Varkenspest” 

Spenen op vijf weken: voor wie is het interessant?
14 jul

Spenen op vijf weken: voor wie is het interessant?

EPP-congres Denemarken: toekomst varkenshouderij vraagt technologie én verantwoordelijkheid
11 jul

EPP-congres Denemarken: toekomst varkenshouderij vraagt technologie én verantwoordelijkheid

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
Zoetis
AHV

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • Adverteren
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Diergezondheid
    • Hittestress varkens
    • Stalklimaat varkensstal
    • Hygiënesluis varkenshouderij
    • Drinksysteem varkens
    • Trilbiggen
    • Staartbijten
    • MRSA
    • Luchtwassers
  • Fokkerij
    • Varkensprijzen
    • Opfokzeugen
    • Vleesvarkens
  • Mest
  • Varkensvoer
    • Bietenpulp
    • Mengvoer
  • Wet en regelgeving
    • Asbestsanering
    • SDE-subsidie
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Proxani
    • Hipra
    • MSD Animal Health
    • Zoetis
    • Trouw Nutrition
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Cookiebeleid
  • Disclaimer