Zeugenhouders die willen weten of hun zeugen besmet zijn met wormen en willen weten hoe ernstig die besmetting is kunnen deelnemen aan het nieuwe Veepeilerproject ‘Wormbesmetting bij zeugen’.
Met dit project willen DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent beter in kaart brengen welke wormen voorkomen bij zeugen op Belgische varkensbedrijven, en in welke mate. Deelnemende varkenshouders krijgen meteen ook waardevolle informatie over de situatie op het eigen bedrijf.
Hoe verloopt de deelname?
Samen met uw bedrijfsdierenarts vult u als zeugenhouder een vragenlijst in. Op basis van die gegevens ontvangt uw dierenarts een gepersonaliseerd staalnamepakket met:
- Een formulier om de analyses aan te vragen
- Het nodige materiaal voor de meststaalname bij de zeugen
Het aantal meststalen wordt bepaald in functie van het aantal aanwezige zeugen op uw bedrijf (minimaal vijf, maximaal vijftig). Let er wel op dat enkel zeugen bemonsterd worden die minstens twee maanden geleden voor het laatst ontwormd werden.
De mestmonsters worden onderzocht in het labo parasitologie van de Faculteit Diergeneeskunde (UGent). Zowel de analyse als de staalname door uw dierenarts worden volledig vergoed door Veepeiler.
Waarom is het interessant?
- Als zeugenhouder krijgt u een duidelijk beeld van de wormdruk op uw bedrijf.
- U helpt mee om de parasitaire situatie in België beter te begrijpen.
- Deelname is volledig kosteloos.
Interesse?
Wilt u meedoen? Vul dan vandaag nog de vragenlijst in via deze link. Zo zorgen wij ervoor dat uw dierenarts het nodige staalnamemateriaal ontvangt.
Voor bijkomende info kunt u terecht bij uw dierenarts of bij de DGZ-helpdesk via helpdesk@dgz.be of op het nummer 078 05 05 23.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: beeldarchief Prosu bv