• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Varkensbedrijf.beVarkensbedrijf.be

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Huisvesting
  • Fokkerij
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Trouw Nutrition
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon

Goede geur blijft hangen

Advertorial 7 september 2020

Varkens zijn nieuwsgierig, intelligent en hebben een uitstekend reukvermogen! Deze vaardigheden kunnen gebruikt worden om een hogere dagelijkse groei te behalen, voornamelijk in periodes van stress.

Hoge dagelijkse gewichtstoename

De overgang van melk naar vast voeder, de verandering van huisvesting en het samenbrengen in nieuwe groepen zijn kritieke fasen voor biggen. Deze momenten hebben een beslissende invloed op het verdere verloop van de opfok en de vleesproductie. Als de biggen van alle nodige voedingsstoffen worden voorzien, heeft dit een positieve invloed op de gezondheid van het dier en de bedrijfsefficiëntie.

Varkens hebben een sterk gevoel voor geur en smaak.

In de eerste levensdagen leidt een hoge dagelijkse gewichtstoename tot meer vitale en gezondere dieren gedurende de volledige afmest periode (Tokach et al.). In deze kritieke fase worden de dieren echter onvermijdelijk blootgesteld aan stresssituaties, zoals scheiding van de zeug en van de nestgenoten, herhuisvesting of transport. Het gevolg is vaak een verminderde voederopname. Het is op dit moment vooral belangrijk om de behoefte aan voedingsstoffen te garanderen, het immuunsysteem in stand te houden en ziektes te voorkomen.

Verschillende studies tonen aan dat varkens zich geuren en smaken goed kunnen herinneren en bepaalde voorkeuren voor smaken kunnen ontwikkelen.

 

Smaakherkenning varkens

In één proef werden de biggen gedurende de hele opfokfase met dezelfde fruit-vanille smaak gevoederd. Hetzelfde aroma werd gegeven in de eerste afmestfase gedurende zeven dagen. De dieren wogen in de eerste zeven dagen na de herhuisvesting aanzienlijk meer dan de dieren uit dezelfde stal, die een voeder zonder smaakstof kregen. Doorslaggevende factoren waren de smakelijkheid van het voeder en de smaakherkenning gedurende de opfokfase en afmestfase.

Een positief geheugen van geuren in het voer vermindert het stressniveau van de varkens.

Naast de eigen actieve inprenting van een aroma door het dier kan dit ook passief via de moeder worden doorgegeven. Dit fenomeen is vooral bekend voor plantaardige stoffen. In een recent experiment kon worden aangetoond dat biggen, waarvan de moederzeugen een kruidenproduct (Spicemaster ) hadden gekregen, ook de voorkeur gaven aan dit voeder na het spenen. Zij behaalden direct een hogere dagelijkse gewichtstoename in de eerste belangrijke 14 dagen. De biggen vertoonden beduidend minder agressief gedrag gedurende de hele speenperiode, een teken van een lager stressniveau.

Een aroma voor het leven!

Ontdek meer over de mogelijkheden van smaakstoffen en aroma’s in biggen- en varkensvoeder op www.kaesler.de/en/smells-like-efficiency

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Varkenshouder Lies
7 feb

Varkenshoudster Lies Bernaerts streeft naar optimaal stalklimaat

ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van joint venture
7 feb

ForFarmers UK en 2Agriculture zien af van voorgestelde joint venture

Spuiwater
7 feb

Laatste kans om u aan te melden voor de infomiddag spuiwater

Succesvol biggen bijvoeren in de kraamstal: zo doe je dat!
7 feb

Succesvol biggen bijvoeren in de kraamstal: zo doe je dat

Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken
3 feb

Boerenbond investeert twee miljoen euro om stikstofoplossingen te zoeken

Toon meer

Themapagina's

Maak uw keuze:

Dierengezondheid

Huisvesting

Fokkerij

Mest

Varkensvoer

Wet en regelgeving

Toon meer

Footer

Onze vakpartners

logo msd
CEVA
KWS melkveebedrijf
Zoetis
AHV
  • Abonneren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
Varkensbedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Varkensvoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Ceva
    • Hipra
    • KWS Benelux
    • MSD
    • Zoetis
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Trouw Nutrition
  • Webinar: Grip op darmgezondheid
  • Hittestress varkens
  • Trilbiggen
  • Opfokzeugen
  • Bedankt voor uw deelname aan het webinar ‘Grip op darmgezondheid’!
  • Heeft u het webinar ‘Grip op darmgezondheid’ gemist?
  • Danbred
  • Asbestsanering
  • Sanering varkenshouderijen
  • SDE-subsidie
  • Bietenpulp
  • Mengvoer
  • Vleesvarkens
  • Evenementen
  • Kalender
  • Staartbijten
  • Varkensprijzen
  • Drinksysteem varkens
  • MRSA
  • Wanneer vaccineert u het liefst?
  • Hygiënesluis varkenshouderij
  • Luchtwassers
Varkensbedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Opslaan en accepteren